Италиански съдия нареди конфискирането на 779,5 милиона евро от гиганта за краткосрочни наеми, Airbnb, заради предполагаемо укриване на данъци, съобщи Би Би Си. Прокурорите казват, че фирмата не е успяла да събере данък от наемодателите върху около 3,7 милиарда евро приходи от наем. Наемодателите в Италия са задължени да плащат 21% данък върху приходите си. Airbnb каза пред британската медия, че са „изненадани и разочаровани от действията, обявени от италианския прокурор“.

Говорителят на Airbnb, Кристофър Нътли, добави, че европейската централа на фирмата работи за разрешаване на въпроса с италианската данъчна агенция от юни.

Нътли подчерта: „Ние сме уверени, че сме действали в пълно съответствие със закона и възнамеряваме да упражним правата си по отношение на този въпрос.“

Трима души, които са заемали ръководни длъжности в Airbnb от 2017 г. до 2021 г., също са били разследвани, казаха в изявление прокурорите на Трибунала в Милано.

През 2022 година Airbnb оспори италианския закон, изискващ компанията и други доставчици на краткосрочни наеми, да удържат 21% от приходите от наем на наемодателите и да ги плащат на данъчните власти. Фирмата твърди, че изискванията на Италия относно данъчното облагане противоречат на принципите на Европейския съюз за свобода на предоставяне на услуги в блока от 27 държави. Върховният съд на ЕС по-късно постанови, че Airbnb трябва да спазва изискванията.

През последните години италианските власти засилиха контрола върху данъчните практики на големи компании като Airbnb, която работи в страната от 2008 г.

Италианската прокуратура е започнала данъчни разследвания срещу Netflix и Meta, според съобщения в медиите.

Миналия месец италиански политици заявиха, че планират да предприемат действия срещу наемодателите, които не плащат данъци върху краткосрочните наеми чрез платформи като Airbnb. Съуправляващата партия Forza Italia коментира, че страната ще въведе национален идентификационен код за краткосрочни наеми.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм