Италианските синдикати се мобилизираха срещу дясноцентристкото правителство на премиерката Джорджа Мелони, организирайки днес обща стачка, предаде БТА. 

В допълнение към железопътния и обществения транспорт училища, болници, магистрали и летища също са потенциално засегнати от 24-часовата стачка. Държавната авиокомпания "ИТА еъруейз" (ITA Airways) обяви, че е отменила поне 20 полета.

Стачката е насочена срещу икономическите политики на правителството на Мелони, която е лидер на партията "Италиански братя".

Исканията на синдикатите включват увеличение на заплатите, за да бъде компенсирана инфлацията, и въвеждането на минимална заплата. 

В Рим и други големи градове е намален броят на влаковете, автобусите и мотрисите на метрото.

Коалицията на Мелони от три десноцентристки партии тази неделя навършва една година, откакто е на власт. Според социологическите проучвания "Италиански братя" изпреварва другите партии от ляво и дясно на политическия спектър с около 28 на сто. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм