Легендарният италиански дизайнерът Роберто Кавали е починал във Флоренция, съобщиха в петък вечерта италиански медии.

Създателят на марката Roberto Cavalli е издъхнал на 83 години, след като в последните седмици е боледувал, уточни Corriere della Sera.

Редица знаменитости, сред които Виктория Бекъм и Джорджо Армани, отдадоха почит на модния дизайнер, наричайки го легенда.

Бившата изпълнителка от британската поп група “Спайс гърлс” и съпруга на футболиста Дейвид Бекъм, сподели история в профила си в инстаграм в почит на италианския дизайнер. Бекъм публикува снимка, на която с Кавали са хванати за ръка, а тя е облечена в един от иконичните тоалети на марката.

Тя написа: “Толкова съжалявам, че чух тъжната новина за кончината на Роберто. Той завинаги ще остане икона”.

Дизайнерът Джорджо Армани даде висока оценка и признание на "истинския артист", като написа в социалната мрежа X:

“Не мога да си представя визия за модата, по-далечна от моята, от тази на Роберто Кавали, но въпреки това винаги съм изпитвал огромно уважение към него. Роберто беше истински художник, див и прекрасен в използването на принтове, способен да превърне една фантазия в съблазнителна дреха. С голяма тъга научих за кончината му: тосканският му дух ще ми липсва много”.

Роберто Кавали е роден във Флоренция на 15 ноември 1940 г. Почеркът на Кавали се отличава своя колорит и разнообразие от животински щампи, пъстри цветове и неповторими кройки.

Дизайнерът създава модната си компания на 30-годишна възраст, а по-късно основава марката RC Menswear и младежката линия Just Cavalli.

През 2019 г. компанията Roberto Cavalli е продадена на базираната в Дубай инвестиционна компания DAMAC Properties.