Етно музика, танци, театър и опера на открито ще могат да гледат всички пловдивчани и гости на Пловдив по време на Третото издание на „Етно кухня на колела“. Панаирът се открива следващия петък - на 17 май пред Джумая джамия.

Още към 16 ч. следобед всеки ще може да замеси хляб в работилницата, която ще бъде ситуирана пред мобилната кухня.

Официално панаирът ще бъде открит точно в 18 ч. с изпълнение на младите музиканти от формация „Жарава“, след което 12 общности от Пловдив и региона ще представят пред публиката традиционни свои ястия.

Панаирът на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“ всяка година има различна културна програма, която е изненада за посетителите и радва случайните минувачи като всеки уличен фестивал по света.

Специално за събитието в града ще пристигнат известни музиканти и артисти, поканени от етнически общности във Фондация „Заедно“.  В първата вечер на панаира (на 17 май) ще гостуват 40 певци и музиканти от Истанбул.

Панаирът на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“ е само един от проектите на Фондация „Заедно“ в Пловдив, който се осъществява съвместно от представители на 6 етнически общности, от 3 религии. Всички културни събития на Фондацията са послание от народностите с най-стара история в най-стария жив град в Европа за приятелство, мирно съжителство, толерантност и уважение между всички ни – независимо каква религия изповядваме, от какъв произход сме и къде сме родени…

За изненадите от турската общност ще ни разкажат г-н Ахмед Пехливан – председател на джамийското настоятелство, президент на Йешилай България, официален представител на общността и член на Консултативния съвет на Фондация „Заедно“  и г-жа Емине Османова, която е главен майстор-готвач на турската вечер и тази година на панаира.

Тематична вечер на италианската кухня отново обещава богата културна програма, с която ще бъде закрито Третото издание на „Етно кухня на колела“. За нея пък ни разказва г-н Давиде Кристиано.

Чуйте още: