При положителен мониторингов доклад за дейността на новия медицински факултет в Бургас от Националната агенция по оценка и акредитация, ще можем да кандидатстваме за разкриването на нови специалности. Това обяви в ефира на Дарик радио кандидатът за общински съветник и водач на листата с общински съветници на ПП ГЕРБ проф. Севдалина Турманова. По думите ѝ, наблюдението ще продължи в следващите две години.

„Извървяхме дълъг за разкриването на този факултет. Заедно с екипа на кмета Димитър Николов, бизнеса, неправителствения сектор. Днес в Бургас се обучават 40 студенти по специалност „медицина“ и това е изключителен успех. Предстои работа по разкриването на още специалности, защото вече има запитвания за обучение по дентална медицина, фармация. Сега ни предстои приключването на мониторинговия период от две години, в които ще се наблюдава базата, качеството на образованието.

Ако отговорим на всички изисквания имаме реална възможност да кандидатстваме за новите специалности“, каза проф. Турманова.

Проектът за строителство на четири блока за докторанти, студенти и научни работници, също ще помогнат за доброто представяне на Бургас в сферата на специализираното образование, стана ясно от думите ѝ.  

„Бургас може да бъде водещ център в областта на образованието и науката“, заяви проф. Севдалина Турманова. Цялото интервю с нея, чуйте в звуковия файл: