"По големите въпроси България няма гледна точка, а това е много страшно за европейската ни интеграция. Другият голям проблем, който стои пред страната, е продължаващото стигматизиране. Ние сме на последното 27-о място по отношение към Европейския съюз, а това няма как да не стигматизира българското общество".

Това заяви в предаването „Стълбището” на Дарик радио евродепутатът Илхан Кючюк от групата на „Обнови Европа”.

Дарик стартира нов проект: “30 прогресивни лидери на мнение в България”

Той допълни, че България има тежки проблеми, а историческият опит от последните избори е, че не си научихме урока, поставяйки изкуствени разделителни линии между стари и нови партии.

Според него ни е необходима друга политическа култура. Днес Европа се управлява от коалиции. На България й липсва коалиционна култура, тъй като след 2009 година няма работеща коалиционна формула, всичко е "one man show".

Каква е разликата между парламентарна република и президентска република

„За мен няма по-добър модел на управление от парламентарната демокрация за България. Всеки опит да се мисли, че може да се отиде по-далеч към полупрезидентска или президентска република, както във Франция или в САЩ, ми се струва неадекватно към българските условия,” посочи Кючюк.

„Какво видяхме през 2022? Война в световен план и война между институциите в България. Когато водиш вътрешна война, никой не печели. Затова големият въпрос, който трябва да си зададат политиците, е какво постигаме с това.”

Илхан Кючюк пред Дарик: Пакетът, в който вървят България и Румъния към Шенген, трудно може да бъде разделен

За Илхан Кючюк големият отсъстващ днес в световните форуми е България.

„Приключи форумът в Давос и се видя, че България не е представена там. Ние възприемаме Европейския съюз като нещо много външно. Продължаваме да очакваме големите лидери да ни дадат оценка. А ние трябва да сме активна част от решенията на Европейския съюз. Ние трябва да направим така, че България отново да започне да мечтае. Големият проблем на днешния политически елит е липсата на мечта.”

Илхан Кючук по Дарик: Българското общество е дълбоко разделено

„Безспорно днес демокрацията е в съществена криза. 14 процента от световното население днес не живее в състояние на демокрация, което е отвратително като тенденция за 21 век. Второто огромно предизвикателство пред нея е, че погледнато отвън тя създава правила, които се спазват, но какво прави тя, когато тези правила не могат да бъдат легитимирани? Избирателят легитимира със своя избор, но политиците отказват тази легитимация, такъв е случаят в България,” завърши Илхан Кючюк.

Евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк бе отличен с наградата „Прогресивен лидер на годината“ от Дарик радио. Наградата се връчва на личност, за която екипът ни счита, че е лидер на мнение в българското общество.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм