Българското общество е дълбоко разделено, когато говорим за начин, по който трябва да се гласува – 48 процента вярват на машините, а 47 на сто – на хартиените бюлетини. Ниската избирателната активност показва, че доверието между демоса и политическото представителство е загубено. В това е категоричен пред Дарик евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк.

Андрей Гюров пред Дарик: БСП се превърна в ракета-носител за ГЕРБ

В предаването „Седмицата” той уточни, че въпросът е да се даде възможност на всеки един българин свободно да упражни своето избирателно право. Според Кючюк обаче ние сме демокрация, която не е свикнала да функционира с много партии, в рамките на българското Народно събрание.

„Никой не вярва в желанието на политическите сили да се съберат на едно място и да създадат устойчивост, която да ни изведе от кризата. Имаме още по-голям проблем, превръщаме се в лидери на нещо, в което не вярваме, с което влачим гражданите в опасната плоскост на неверниците. Хора, които не вярват, не могат да изграждат прогрес. Регресът е задължително условие при тях”, категоричен е Кючюк.

Иванов пред Дарик: Тежката цена за политическото оцеляване на БСП ще я плаща България

„Жалко е, че 30-години по-късно не можем да се помирим със това, че правим избори по европейски начин. България прави едни нормални избори, които са легитимни и могат да възпроизведат власт”, добави Кючюк.

ДБ загрижени заради заявка на ПП да оттегли предложението си за правителство на малцинството

За него думата на 2022 година е война и България трябва да спре войната и по пътищата, и в институциите, и по важните теми, след което да потърси обединение. Думата на 2023 обаче ще бъде мир, смята евродепутатът.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм