БСП, за съжаление, се превърна в ракета носител за ГЕРБ, защото те внесоха в НС промени в Изборния кодекс, заяви Андрей Гюров от „Продължаваме Промяната” в „Седмицата” на Дарик радио. По думите му, обаче, от техните предложения не останало почти нищо и ГЕРБ са „превзели” Изборния кодекс. Според него целта е ГЕРБ да може да си осигури победа на предстоящите местни избори.

Готовност за законодателна инициатива срещу домашното насилие изразиха от БСП и ГЕРБ

В момента се противопоставят недоказани тези за манипулация на машинния вот на абсолютно доказани случаи на манипулиране на вота с хартия, смята Андрей Гюров. Имаме клипове на разнасяне на бюлетини в чували, имаме клипове с на ГЕРБ как инструктират да се правят бюлетини невалидни, имаме потресаващи числа от последните местни избори за близо 500 хиляди невалидни бюлетини, припомни Гюров. Срещу това, по думите му, вадим едни абсолютно безпочвени аргументи, без нито едно доказателство, срещу машинния вот.

Гюров: Ако се гледат промените в Изборния кодекс, няма да реализираме мандат

Изказването е в стила „Моля, другарко”. Така Андрей Гюров от „Продължаваме Промяната” определи вчерашните изказвания от страна на БСП по адрес на Кирил Петков по време на парламентарния дебат за промените в Изборния кодекс.

Вчера депутатът от БСП Георги Свиленски директно обвини от парламентарната трибуна бившият премиер Кирил Петков в кражба на вота. "Два дена казвам защо БСП няма да го оттегли (бел.ред. Законопроекта за промени в Изборния кодекс). Защото откраднахте изборите, ето затова БСП няма да оттегли закона. Защото вашия съпредседател и бивш премиер Кирил Петков, дойде и каза оттеглете закона и ще ви дам кодовете. Кой е той, че да държи кодовете на машините в България? Ако продължавате утре ще ви кажа и други работи. Внимавайте какво говорите, внимавайте какво правите с БСП, защото това, че стоим и мълчим не значи, че не можем да говорим. Сега казах само първото изречение, утре очаквайте второто, сряда и четвъртък - довършека. От вашата парламентарна група ще останете само 15 човека", каза Георги Свиленски.

Петков: В сряда се връщаме в пленарната зала

Кодът за машините за гласуване е в ЦИК. Моля да си оттеглите вашите твърдения за нещата, които съм Ви казал, обърна се Петков към Свиленски. Единственото, което Ви казах, е че ние сме готови, и сега пак го заявявам, да подкрепим всякакви предложения за одитиране на кода на машините, посочи Петков. Той  отбеляза, че за да не направят машините просто принтери, от ПП биха подкрепили всякакви предложения във връзка с прозрачност и сигурност на машинното гласуване.

Граждани излязоха на протест пред НС срещу хартиената бюлетина (снимки)

„Няма кодове, има един код. Този код не го държи Кирил Петков, а го държи ЦИК. Който иска може да изпрати свой представител да се запознае с кода.”, заяви и Андрей Гюров днес в „Седмицата” на Дарик радио по този повод. Не съм бил участник в този разговор, но предполагам, че Кирил Петков е казал дайте да направим кода достъпен за всички и да запазим машините, добави Гюров.

ПП и ДБ няма да преговарят за кабинет, ако промените в Изборния кодекс се приемат окончателно (видео)

Изборния кодекс остава едно от условията за съставяне на правителство на малцинството с втория мандат, посочи Гюров. По думите му, е имало шанс, и може би още има, БСП да се присъедини към инициативата на ПП и ДБ обявена тази седмица за излъчване на кабинет на малцинството с втория мандат. Няма начин ПП и ДБ да подкрепят първия мандат на ГЕРБ, смята Гюров.

Иванов пред Дарик: Тежката цена за политическото оцеляване на БСП ще я плаща България

Цената на политическата нестабилност ще я плати цялото общество. Решението, което предлагаме е кабинет на малцинството и да има алтернатива за това по кой път трябва да се развива България. Ако бъде съставено друго правителство с други приоритети, то партиите в него, ще трябва да обяснят на българските граждани, защо това е по-важно от приоритетите, които ние сме представили, заяви още Андрей Гюров.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм