„Демократична България” гледа със загриженост на заявката на „Продължаваме промяната” да оттегли предложението си за правителство на малцинството, ако се приемат промените в Изборния кодекс.

На брифинг в парламента съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов заяви, че все пак има надежда да бъдат запазени и някакви мостове с БСП, например по съдебната реформа.

Скандал в НС заради Изборния кодекс: Изгониха депутат от ПП (видео)

Той коментира и разговорите с „Продължаваме промяната” за общо явяване на местните избори догодина, като уточни, че те са на начален етап и имена на кандидатури не са обсъждани.

Със скандал започна втората точка в дневния ред на депутатите, която е за промените в Изборния кодекс, предаде БГНЕС.

Председателстващият заседанието Йордан Цонев нареди да се започне четене на доклада за промени в Изборния кодекс. Радомир Чолаков, председател на правната комисия, започна да чете доклада, внесен от Корнелия Нинова. Това предизвика протестни действия от страна на депутати от "Демократична България" и "Продължаваме промяната".

Радев: Ако партиите са единодушни, че желаят избори веднага, няма проблем

След кратка размяна на реплики, в които Настимир Ананиев призова Цонев да спазва правилника на Народното събрание, Цонев го изгони от днешното заседание на парламента.

Депутатите от Продължаваме промяната се събраха пред трибуната, където се стигна до размяна на реплики между Йордан Цонев и Кирил Петков.

“Трябва да се спазват правилата”, скочи и Кирил Петков от ПП непосредствено пред парламентарната трибуна. Цонев обаче разпореди да започнат изказвания по законопроекта.

Янев: Изборният кодекс не е в дневния ред на хората

“Изберете дали да направите изказвания от трибуната или не. Стоейки прави пред парламентарната трибуна няма да промените нищо”, заяви Цонев.

Мирослав Иванов от ПП уточни, че трябва да се гласува дали Изборния кодекс да бъде разгледан като втора точка. “Вие сте в пълно нарушение, защото нямате право да отнемате гласът на депутатите. Искаше се прегласуване на точката от страна на Росен Костурков, а вие не го дадохте”, подчерта Иванов.

Цонев пък му отговори, че още в началото на днешното заседание се е приел дневният ред, от който ИК станал втора точка за обсъждане. “Нека да преминем към процедури, изказвания и вие имате записани 50 човека за това”, подчерта Йордан Цонев.

Гюров: Ако се гледат промените в Изборния кодекс, няма да реализираме мандат

Стою Стоев от ПП отправи предложение към Цонев: “Вие самите да преразгледате наказанието на Ананиев, защото, ако продължите така, няма как да имаме конструктивен диалог относно Изборния кодекс. Предлагаме отлагане на разглеждането на промените по ИК за следващо заседание на НС".

Мустафа Карадайъ от ДПС пък предложи обсъждането да е днес, защото пет от седем партии са дали своето съгласие. “ПП вървят от зле на по-зле, нека всеки един да изложи своите аргументи, както е редът за работа на НС”, уточни Карадайъ.

ПП и ДБ са готови за правителство на малцинството с втори мандат

В крайна сметка се стигна до отмяна на наказанието на Настимир Ананиев след искане на Михал Камбарев от „Продължаваме промяната“

Междувременно стана ясно, че от 1 януари прагът за регистрация по ДДС става 100 000 лв., което е шанс за оцеляване на малкия бизнес у нас, заявиха от "Демократична България" след като миналата седмица страната ни получи разрешение от ЕК да предприеме тази мярка. Депутатът Мартин Димитров обясни, че това касае над 100 000 предприятия у нас и е шанс малкият бизнес да има по-малко бюрокрация.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм