"След 10-и юни спират всички плащания. В същата ситуация сме, както бяха САЩ миналата седмица. Така ще бъдем и ние на 10-и юни, ако не се вземат спешни мерки. Ситуацията е безпрецедентна."

Това заяви икономистът Георги Ангелов в предаването "Кой говори" по Дарик радио във връзка с липсата на държавен бюджет.

Ваня Григорова: Заявката за 3 на сто бюджетен дефицит е притеснителна

"Аз очаквам, че проблемът ще бъде разрешен. Трябва да се вземе поне едно решение по Закона за публичните финанси, за да не спират плащания и да се удължи удължителният закон, за да може да се приеме бюджет. При тези срокове може би юли месец най-рано може да имаме държавен бюджет", смята експертът.

Акад. Денков след срещата с Радев: В кратки срокове трябва нов бюджет

"Веднага след това трябва да се готви бюджет за 2024 година. Предизвикателството е голямо, защото бюджетът, който бе внесен с 14 милиарда дълг, не е разумен, нито здравословен. Не знаем каква ще е тогава ситуацията на международните пазари", каментира Ангелов.

"Трябва да се окастри този дълг и дефицитът да е в приемливи рамки, не само заради влизането в еврозоната, но и защото просто не можем да си го позволим. Ако се управляват добре приходите и се контролират разходите, имаме шанс за еврозоната", заяви икономистът. 

На първо четене: Приеха ново удължаване на бюджета

"Добре е двата бюджета (бил.ред за 2023 и 2024 г.) да вървят в паралел и тези проекти, които няма да могат да се изпълнят тази година, да бъдат прехвърлени в следващата, така че хем да вървят сроковете, хем плащанията да са в следващата година", каза Ангелов.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм