Притеснителна е заявката на ПП-ДБ и ГЕРБ, че ще внесат бюджет с 3 % дефицит. Това означава редуциране на бюджетните разходи, най-вече за публичните системи и капиталови разходи, което ще се усети от българското общество. Това заяви във Варна икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова.

„Виждаме докъде доведе редуцирането на разходите в БДЖ. Непрекъснато има катастрофи, запалени локомотиви и вагони.Това е вследствие на дългогодишното „обезкървяване” на системата. Това ще се случи в много по-широк мащаб сега, за да постигнем 3 % дефицит, вместо толкова, колкото сочат политиките – 6,4 на сто от брутния вътрешен продукт”, коментира Григорова.

Според нея е проблем, че не е приет законът за облагане на т.нар. свръхпечалби на компаниите, чрез който в бюджета биха влезли 2,4 млрд. лева, по разчети на финансовото министерство. Това е вариант за намаляване на бюджетния дефицит, посочи синдикалистът.

„Необяснимо е да пожалим тлъстите печалби и същевременно да обясняваме, че нямаме средства за българските граждани”, заяви икономистът. По думите й удължаването на удължения бюджет всъщност е ново буксуване на фиска на страната. 

Ваня Григорова бе гост на редовната отчетно-изборна конференция на Синдикалния регионален съюз на КТ "Подкрепа" във Варна.