Американските писатели Джордж Р. Р. Мартин и Джон Гришам съдят OpenAI, собственик на ChatGPT, заради твърдения, че авторското им право е било нарушено при обучението на системата, съобщават от Би Би Си.

Мартин е известен със своята фентъзи поредица "Песен за огън и лед", която е адаптирана в сериала на HBO "Игра на тронове".

ChatGPT и други големи езикови модели (LLM) се "учат" чрез анализ на огромно количество данни, които често се получават онлайн.

В иска се твърди, че книгите на авторите са били използвани без тяхното разрешение, за да се направи ChatGPT по-интелигентен.

OpenAI заяви, че зачита правата на авторите и смята, че "те трябва да се възползват от технологията на изкуствения интелект".

Сред другите известни автори, посочени в жалбата, са Джонатан Франзен, Джоди Пикулт и Джордж Сондърс.

Делото е заведено във федералния съд в Манхатън, Ню Йорк, от Гилдията на авторите - търговска група в САЩ, която работи от името на посочените автори.

Според исковата молба тя обвинява OpenAI в "системна кражба в масов мащаб".

То следва подобни правни действия, предприети от комика Сара Силвърман през юли, както и отворено писмо, подписано от авторите Маргарет Атууд и Филип Пулман през същия месец, в което се призовава компаниите за изкуствен интелект да ги компенсират за използването на техните произведения.

Говорител на OpenAI заяви: "Водим продуктивни разговори с много творци от цял свят, включително с гилдията на авторите, и работим съвместно, за да разберем и обсъдим техните опасения относно ИИ.

"Оптимистично настроени сме, че ще продължим да намираме взаимноизгодни начини за съвместна работа".

ИИ "измества хората
В делото се твърди, че LLM е получавал данни от книги, защитени с авторско право, без разрешението на авторите, отчасти защото е бил в състояние да предоставя точни резюмета от тях.

В иска се посочва и по-широкообхватна загриженост в медийната индустрия - че този вид технологии "изместват" съдържанието, чийто автор е човек.

Патрик Гулд, преподавател по право в Сити Юнивърсити, заяви пред BBC News, че макар да съчувства на авторите, които застават зад иска, смята, че е малко вероятно той да бъде успешен, тъй като първоначално ще трябва да докажат, че ChatGPT е копирала и възпроизвела техните произведения.

"Всъщност те не се притесняват от авторските права, а от това, че изкуственият интелект е убиец на работни места", каза той, сравнявайки опасенията с тези, срещу които в момента протестират сценаристите в Холивуд.

Делото е последното от дългата поредица жалби, подадени срещу разработчици на т.нар. генеративен ИИ (изкуствен интелект).

OpenAI е изправена пред съдебен процес, заедно с Microsoft и сайта за програмиране GitHub, от група компютърни експерти, които твърдят, че техният код е бил използван без тяхното разрешение за обучение на изкуствен интелект, наречен Copilot.

Нито един от тези искове все още не е решен.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм