По време на Олимпийските игри в Париж ще бъде представена нова и иновативна форма на транспорт - летящи електрически таксита. Френското правителството даде зелена светлина за изграждането на плаваща платформа на река Сена, която ще служи за излитане и кацане на превозните средства, съобщи France 24.

Този амбициозен проект, който се представя като пример за декарбонизирана авиация, вече предизвика остри реакции сред местните власти и общински съветници.

Иновация или екологично отклонение?

Инициативата за летящите таксита обещава да предложи по-малки, по-леки и по-безшумни транспортни средства в сравнение с традиционните хеликоптери. Въпреки това, критиците на проекта, включително много общински съветници от мнозинството и опозицията в Париж, го определят като „абсурден проект“ и „екологично отклонение“. Те изразяват съмнения относно екологичната стойност и необходимостта от такъв експеримент в столицата.

Реакцията на кметицата на Париж

Кметицата на Париж, Ан Идалго, също не е безразлична към възникналите спорове. Нейното обкръжение обяви, че тя ще проучи възможността за обжалване на указа, който разрешава изграждането на плаващата платформа. Въпреки това, поддръжниците на летящите таксита са категорични, че този проект има потенциал да революционизира транспорта и да предложи устойчива алтернатива на традиционните авиационни средства.

Подготовка за Олимпийските игри

Олимпийските игри в Париж, които започват на 26 юли 2024 година, ще бъдат сцена на множество иновации и зелени технологии.

Плаващата платформа, която ще бъде разположена на баржа по река Сена, ще бъде използвана за демонстрационни полети на летящи таксита до края на 2024 година или по-късно. 

Визията за бъдещето

Инициаторите на летящите таксита настояват за възможността да бъдат използвани и след Олимпийските игри. Те виждат потенциал в по-големите версии на тези апарати, които биха могли да се използват за транспортиране при спешни здравни случаи. Ако експериментът се окаже успешен, Париж може да се превърне в първия град в света, който интегрира летящи таксита в своята транспортна система.