Изминаха 6 дни от астрономическата есен, но времето не е есенно в пълния смисъл на думата. Макар и малко по-хладно, с упорит североизточен вятър в последните дни, началото на есента е хубава.

Очертава се така да продължи и в следващите десетина - дванадесет дни, вероятно да средата на октомври.

Разбира се, ще има и влошаване, захлаждане на времето, няма как да не минем без това, засега това се очартава да се случи около 5 октомври.

Прогностична карта на по-високите от обичайните температури в Европа, в понеделник, 2 октомври. ClimateReanalayzer

От север, северозапад през страната тогава се очаква да премине студен атмосферен фронт и на места в Северна и Североизточна България ще превали. Все още не е съвсем ясно как точно ще се развият нещата, но ще имаме усилване на вятъра и вероятно понижение с 5 - 8 градуса на дневните температури.

В идващите почивни дни, когато в неделя ще посрещнем и първия ден на октомври, времето ще е хубаво, предимно слънчево и сравнително топло за периода, с максимални температури между 23 и 28 - 29 градуса. Такова време ще имаме и в началото на седмицата, до около 4 октомври.

След преминаването на студения атмосферен фронт дневните температури ще се понижат и ще са между 16 градуса, по високите западни полета - до 24 - 25 градуса в южните низини на страната. След 7 октомври температурите ще започнат отново да се повишават и ще бъдат в интервала 20 - 26 градуса.

За момента синоптичните модели не прогнозират средиземноморски циклони, това означава, че не се очакават съществени валежи и сериозно влошаване на времето. 

Все пак, до средата на октомври има много време и е възможно да има промяна. 

Докато у нас времето ще бъде спокойно, предимно слънчево и сравнително топло, то над Западна Европа - Испания, Франция, Южна Англия, в следващите дни се очертава горещо за периода време - нова есенна топлинна вълна.

Отново над тези части на континента ще се пренасят топли въздушни маси от юг и това ще повиши приземните температури с повече от 10-12 градуса над обичайните. На места в Испания - до 35 градуса. В Лондон се очертава да е по-топло, отколкото в София.

В Атлантика има две бури, които може да прераснат в урагани, но са далеч от населени крайбрежия и няма да създават проблеми.

Глобалната приземна температура остава постоянна - 14.09 градуса, независимо от настъпващия разказ в медиите, че се е повишила до необичайни нива това лято - вижте тук: https://temperature.global/

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм