Новият месец - октомври - идва без драстични промени в температурите и без особени валежи. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ по Euronews Bulgaria синоптикът от НИМХ Анастасия Стойчева.

В следващите няколко дни се очаква леко усилване на североизточния вятър, облачността ще бъде разкъсана, с повече слънчеви часове сутрин и повече облаци в следобедните часове.

Температурите, които ни очакват в близките дни са между 25 и 30 градуса. Температурата на морксата вода все още е доста висока. Изпращаме един много топъл септмври, с около 3-4 градуса по-високи от обичайните температури, каза още синоптикът.

Все още не сме уточнили дали валежите през следващия месец ще надхвърлят климатичната норма, каза още Стойчева. По-скоро можем да кажем, че валежите ще са съсредоточени повече във втората половина на месеца. Температурите често ще са над 26 градуса. И други години назад е имало с топъл септември, но ако го сравним в юни, който беше доста по-хладен, това е като избутване на есента по-далече, обясни синоптикът.

В по-дългосрочен план - зимата ще бъде валежна, циркулацията към момента се очертава да имаме повече снеговалежи, отколкото през последните няколко години. Зимата обичайно идва при нас януари и февруари, но и през демекври ще има обстановки, които ще ни напомнят на нея, допълни Анастасия Стойчева.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм