Навлязохме в астрономическата есен на 23 септември, а в същия ден температурата в София достигна 33 градуса. И това бе най-топлият септемврийски ден тази година. Казваме това, защото до края на месеца не се очакват толкова високи температури.

Разбира се, през годините сме имали и по-горещи септемврийски дни, включително и по-късно през септември.

Заради високо атмосферно налягане с център над Европейска Русия и Украйна, времето над Балканите, у нас и в по-голямата част от Европа в следващите десетина дни остава спокойно, предимно слънчево и смалка вероятност за валежи. Евентуално повече облаци и слаби превалявания може да има към края на седмицата по Черноморието. Но това ще е за кратко и е възможно да не се реализира.

Над останалата част от страната в следващите дни, включително и през идващите събота и неделя - 30 септември и 1 октомври, времето се очаква да е хубаво, меко, предимно слънчево и спокойно.

Такова ще се задържи и през следващата седмица, при това част от моделите показват и малко по-високи дневни температури. Но с навлизането в октомври ще очакваме и първите по-сериозни захлаждания. За момента не се вижда есенен студ, поне в следващите 10 дни, но част от моделите дават съществено захлаждане след 8 октомври. 

Разбира се, към тази прогноза трябва да се отнесем с внимание, периодът е твърде дълъг, за да има сериозен шанс да се сбъдне.

Така или иначе през октомври ще видим първите есенни студове и през октомври ще отчетем и първите сутрешни температури, които ще са под нулата. В района на София всяка година, с малки изключения, през октомври се измерват отрицателни сутрешни температури. До минус 3, дори минус 5 градуса. По-често това се случва в третата десетдневка на месеца.

Припомняме ви, че през октомври е валял и сняг по високите западни полета, но това се случва рядко и в последните години не се наблюдава. Но октомври може да ни поднесе и типично зимни изненади. Макар и малко вероятно.

Като казахме зимни изненади, да видим какво казват големите метеорологични центрове за предстоящата зима.

В условията на развиващо се Ел Ниньо в екваториалните части на Тихия океан, прогнозите за зимата в Европа остават приблизително същите - малко по-топли условия, малко повече валежи. Това се отнася и до района на Балканския полуостров. Това означава повече сняг в планините, а дали ще видим и повече сняг в равнините - остава неизвестно. Зависи от температурния режим.

Да подчертаем - това са предварителни прогнози, а какво точно ще се случи, предстои да видим.

Сега остава хубавата прогноза за следващите дни.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм