Китайският технологичен гигант Huawei е заменил хиляди компоненти на продукти, забранени за износ от Съединените щати с местни версии, заяви неговият основател, според стенограма на неотдавнашна реч, публикувана от шанхайския университет, съобщават от БГНЕС.

Водещ доставчик на телекомуникационно оборудване, смартфони и друго модерно оборудване, Huawei многократно е бил обект на нападки от страна на Вашингтон през последните години поради опасения, свързани с киберсигурността и шпионажа.

Китай отваря отново границите за туристи след Ковид

Администрацията на бившия президент Доналд Тръмп наложи ефективна забрана на американските компании да правят бизнес с фирмата, а неговият наследник Джо Байдън наложи допълнителни санкции, включително забрана за продажба на ново оборудване на Huawei в САЩ.

Мерките принудиха фирмата да намери нови начини за получаване на нужните й части, като основателят Рен Джънфей заяви, че през последните три години Huawei е заменила повече от 13 000 компонента с местни версии.

Компанията е преработила повече от 4000 електронни платки за своите продукти, казва Рен.

Путин и Си ще обявят „нова ера“ за връзките, ще обсъдят Украйна

"Към настоящия момент производството на платки се стабилизира, тъй като разполагаме с доставки на компоненти, произведени в страната", каза той.

Той не даде подробности за това кои конкретни части се доставят от Китай и какъв дял от общите доставки на Huawei представляват те.

АФП не можа да провери независимо твърденията на Рен, а представител на Huawei не даде допълнителен коментар, когато АФП поиска допълнителна информация.

В отговор на въпрос на присъстващ Рен заяви, че все още има "трудности с производството на усъвършенствани микрочипове в Китай, така че трябва да намерим други начини да наваксаме изоставането си от САЩ в областта на чиповете".

Неизследваните води на дълбоководния добив: Шанс за Европа или риск, който не можем да поемем?

Той добави, че миналата година Huawei е похарчила 23,8 млрд. долара за научноизследователска и развойна дейност и ще инвестира повече през следващите години, тъй като печалбите се увеличават.

"Все още сме в труден период, но не сме спрели по пътя към прогреса", каза той.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм