Уникална пластика, посветена на 100 години футбол в Харманли, с най-емблематичните постижения и всеизвестни световни награди на легендарния Христо Стоичков, тръгнал към големия футбол от местния ФК „Хеброс“ откриха днес там. Тя е разположена до спортен комплекс „Хеброс“ и е дело на скулпора Тамер Халил. 


Пластиката откриха заедно Христо Стоичков и кметът на общината Мария Киркова. Тя е с фундамент, върху който са изписани всички отбори, през които е минал легендарният футболист, както и знаменити негови реплики. Върху основата е поставена дълга 1.15 м бронзова обувка, топка с диагонал 90 см и  фланелка с № 8, висока 1.5 метра. До фундамента има мраморна плоча с площ 15 квадрата, на която е изрисувана осмица, в центъра на която, в звезда, Камата остави отпечатък от своята „легендарна Левачка“, както го призоваха домакините. 


Децата от три отбора в Харманли, облечени във футболни екипи с осмица на гърба, направиха шпалир за своя идол, а мажоретки го посрещнаха на стадиона. По покана на организаторите на откриването и честването на юбилея присъстваха и футболисти, с които носителят на „Златната топка“ Стоичков играе в „Хеброс“ - Живко Рангелов, Хрисим Ганев, Иван Галтов, Динко Господинов, Васил Петев и Атанас Гинев.


Христо Стоичков благодари на всички, съпричастни към изграждане на пластиката, както и на автора й. Той отбеляза, че Харманли остава завинаги в сърцето му, защото от този град и местния отбор тръгва пътят към сбъдване на мечтите и световните успехи. Стоичков коментира и, че от съотборниците си е научил най-ценните не само футболни, но и житейски уроци. Пожела здраве на всички присъстващи, като не скри, че моментът е много емоционален за него.


Веднага след официалното откриване на пластиката от отец Максим бе отслужен водосвет, а стотици деца и футболни фенове очакваха Стоичков за автограф.