Изложбата „Пътят“ на академик Христо Панев бе открита в Културен център-Харманли снощи, като част от програмата за празника на града, който се чества на 2 май.


Христо Панев днес живее и работи във Велико Търново, където в университета е завършил „Графика“. От 1976 г. е член на Съюза на българските художници. Утвърден автор в съвременното българско изкуство със световни постижения в живописта, графиката и илюстрацията. Произведенията му са повлияни от българската икона и българската фрескова живопис. В семейството му всички са художници – съпругата Иваничка, синът Габриел и снахата Петя. През 1999г. откриват Галерия „Панев“, която се намира в най-романтичната част на Велико Търново – до площада на Самоводската чаршия. През 2006 г. галерията и открива свой филиал на едно от най-красивите кътчета по българското Черноморие- Камен бряг.


Роден е през 1942 г. в димитровградското село Крепост, което заедно с брат си Панчо Панев (1937-2015) превръщат в галерия на открито, като в продължение на 20 години рисуват безвъзмездно пана върху обществени и частни сгради. През 1997г. създават първите си две монументални творби върху сградата на читалището. По-късно са изрисувани училището, кметството, здравната служба, църквата, параклиса, родната им къща и др.  


Христо Панев има десетки самостоятелни изложби в България и в чужбина. Отличен е с много награди. От 2011 година е член на Международната академия за изкуство към UNESCO „Нова ера“. През 2019 година става носител на орден „Кирил и Методий“ – първа степен, връчен му от президента за високи постижения в областта на културата и изкуството. Удостоен е отличието „Почетен гражданин на Димитровград“ през 2002 г.


През 2022г. чества 80-годишнината си с голяма юбилейна ретроспективна изложба, озаглавена „Пътят към храма“, която включва 175 творби от дългия му професионален път.