Институциите в България не работят и всичко това е наследство с дълбоки корени в комунизма и тоталитарния режим, които успяха да метаморфозират по този начин, за да се запазят и да продължат нелегитимната си власт. Това каза  в предаването „Стълбището” по Дарик съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов. 

“Съдът се бави и е непредсказуемо какво ще направи, службите се занимават с всичко друго, но не и с това да опазват националната сигурност, регулаторите са пълни с едни хора, които нищо не вършат, всичко това е наследство с много дълбоки корени в комунизма. Тоест, цялата тази конструкция на българската държава е плод на мимикрията на тоталитарния режим, който успя да метаморфозира по този начин, за да се запази,” добави Иванов.

Той посочи, че фундаментът на политическата криза у нас, която не е започнала през 2020 г., а е тляла най-малко от 2013 г., е въпросът как легитимно да се упражнява властта в България, как да се контролира и как да се предотвратява злоупотребата с нея, която наричаме корупция.

„Политическата корупция не е въпрос на индивидуални действия, при нея става дума за вкоренени структури и поведенчески модели, които определят дълготрайни параметри на функциониране на държавния организъм,” посочи Христо Иванов.

Той смята, че  демокрацията, свободата и правата са бисер, за който много общества са се борили и са полагали много по-тежки усилия, отколкото да се разходиш до секцията и да пуснеш хартийка. В заключение Иванов изтъкна, че България е завладяна от Червената армия за няколко дни, но нейното освобождаване от това корупционно крепостничество няма да стане от раз, а ще стане бавно, постепенно, умно и най-вече – устойчиво.

Чуйте целия разговор в прикачения файл.