Виждат се признаци на "цветна революция" по време на събитията, организирани в знак на солидарност с китайските протестиращи, заяви началникът на службата за сигурност на Хонконг и предупреди, че те могат да нарушат закона за националната сигурност на града, съобщават от БГНЕС.

Демонстрациите в континенталната част на страната, призоваващи за прекратяване на ограниченията от Covid-19 и за по-големи политически свободи, предизвикаха поредица от малки публични събрания в Хонконг от неделя насам, включително в университетски кампуси и във финансовия район.

Нови протести, белязани от сблъсъци с полицията, в Южен Китай

Хонконг се успокои, откакто Пекин наложи закон за националната сигурност, година след огромните и понякога насилствени протести през 2019 г.

Секретарят по сигурността Крис Танг заяви, че някои в Хонконг са използвали проявите на солидарност, за да "подстрекават срещу централното правителство".

"Забелязах някои ранни признаци на поредната цветна революция", каза той, използвайки евфемизма, предпочитан от Пекин и други авторитарни правителства, за да опише протестите, за които се твърди, че са подкрепени от чужбина.

Politico: Бунтарската младеж на Китай е забравила Тянанмън

"Можем да видим някои от познатите лица, които активно [участваха] в незаконните действия през 2019 г.", каза Танг пред репортери, като добави, че последните събирания са били "високо организирани" и са използвали антикитайски социални медийни платформи.

Събитията за солидарност в Хонконг са привлекли десетки участници, които са възпроизвели тактики на протест, използвани в континентален Китай, като например държане на празни листове хартия.

Военната надпревара за Космоса между САЩ и Китай се задълбочава, смята американски генерал

Но Танг заяви, че на други плакати са изписани думи като "революция" и "автокрация" или са отправени призиви към лидерите да се оттеглят, и предупреди, че те могат да "противоречат на закона за националната сигурност".

"Много хора казват, че нищо няма да се случи, ако просто държите лист хартия... но те умишлено омаловажават сериозността", каза Танг.

"Намерението им е да подкопаят режима."

Подривната дейност е едно от четирите престъпления, свързани с националната сигурност, които могат да бъдат наказани с доживотен затвор.

Срещу правителството: Протести избухнаха в цял Китай

Никой в Хонконг не е бил арестуван заради неотдавнашните протести, но полицията е записала имената на някои участници.

Политическото несъгласие и масовите събрания в Хонконг до голяма степен изчезнаха или бяха принудени да се скрият под земята, откакто законът за националната сигурност влезе в сила през 2020 г., а големите публични събирания бяха забранени съгласно ограниченията за пандемията.

В неотдавнашните прояви на солидарност в два университета се включиха както местни студенти, така и студенти от континентален Китай, като участниците скандираха: "Ние не сме чуждестранни сили, ние сме китайски граждани"

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм