Бронирани полицейски коли патрулират по улиците на Китай, органите на реда проверяват мобилните телефони за клипове от протестите срещу ковид-ограниченията и се обаждат на демонстрантите, за да ги предупредят да не излизат отново на тях. Това са част от мерките, които са наложили властите в Китай за потушаване на недоволството в страната, съобщава Си Ен Ен. Гневът на гражданите избухна след близо три години антиковид ограничения, които включват многократни локдауни и почти ежедневни тествания на населението в Китай, заради въведената политика за "нулев Ковид". 

Politico: Бунтарската младеж на Китай е забравила Тянанмън

След най-голямата вълна от протести в Китай от десетилетия, властите запалшват да засилят натиска си в случай на по-нататъшни вълнения. "Според закона трябва да се справим с проникването и саботажа на враждебните сили", се казва в изявление на Политическата и правна комисия на комунистическата партия, според агенция Синхуа.

Срещу правителството: Протести избухнаха в цял Китай

Нови протести, белязани от сблъсъци с полицията, се проведоха в Южен Китай, където има ново огнище на Ковид. Кадри от там показват полицаи, облечени в бели костюми и оборудвани с прозрачни щитове за борба с безредиците, напредващи в тесни редици, докато стъклени предмети се хвърлят навсякъде около тях.

В края на октомври много работници избягаха от завода на фона на нарастващите случаи на коронавирус и обвиненията за лошо отношение към персонала. Бягството им беше заснето в социалните мрежи.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм