Нужни са поне още 12 центъра за психично здраве в страната, коментира здравният министър Христо Хинков. По думите му истината за психиатричната помощ в България е изключително болезнена и е отразена в поне 4 доклада на Комисията по изтезания в Европейския съюз.

Според Хинков е необходимо психиатричната помощ да се приравни към останалата медицинска помощ и да се финансира от НЗОК, а психиатриите да се намират вътре в големите градове, а не извън тях.

Проблемът с психиатричната помощ в България е изключително тежък, коментира здравният министър Христо Хинков по време на кръгла маса по темата организирана от Софийска градска прокуратура.

"Истината за психиатричната помощ в България е изключително болезнена, тя е отразена в поне 4 доклада.  Доказателство за техните установени нарушения, беше един изключително тежък случай - един млад човек изгоря жив, това трябва да отвори очите на обществото ни какво правим с психично болните"

Той коментира, че са нужни реформи по отношение на психиатричната помощ, за да се променят условията, в които се лекуват и гледат психиатрично болните пациенти.

Хинков уточни, че в момента в цялата страна има само 12 центъра за психично здраве, а са необходими поне още толкова. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм