Най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража" наложи днес Хасковския окръжен съд на 42-годишния мексиканец Виктор Омар, обвинен за убийството на 33-годишния Тургай Сали-Тути. 


Пред съда Омар заяви, че иска да чака делото на свобода и не знае защо е задържан. Разказа, че постоянният му адрес е в Мадрид и е работил, като танцьор в цирк. Служебният му адвокат пледира да бъде пуснат под гаранция с аргумента, че убийството не е умишлено.

За постоянен арест на 42-годишния мексиканец настояваше и Окръжна прокуратура-Хасково. Той е привлечен, като обвиняем за това, че на 13.02.2022 г., в Хасково, умишлено е умъртвил Тути със средство, опасно за живота на мнозина, а именно- чрез прострелване с огнестрелно оръжие.


Мексиканецът бе задържан в столичен хотел, а простреляния пред дома си Тургай Сали почина в пловдивска болница. Преди това обаче, той е дал пред полицията подробно описание на нападателя, което е помогнало за идентифицирането и бързото му задържане.


Мексиканецът е влязъл в страната от Северна Македония с автобус на 10 февруари, наел автомобил от Кърджали и пристигнал в Хасково на 12 февруари, като многократно е бил забелязан пред дома на Тургай.


По няколко версии за мотивите работи полицията. Сред тях са разпространение на наркотици, личностни причини и любовни взаимоотношения. 

Ако бъде признат за виновен, законът предвижда наказание  „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.


Съдът днес прие, че от събраните до настоящия момент доказателства е налице обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен към наказателна отговорност. Този извод се подкрепя от събраните до този момент веществени доказателства и извършените следствени действия по оглед, претърсване и изземване. Откритата в ползваният от меексиканеца под наем лек автомобил гилза съответства на изстреляни на местопрестъплението в Хасково от същото оръжие. Колата  е заснета от видеокамери на местопрестъплението, записите от които вече са изследвани от експерти. Съдът намира, че е налице реална опасност обвиняемият да се укрие, с оглед на предвиденото в закона наказание за тежко умишлено престъпление.  


От друга страна се установява, че Виктор Омар е осъждан и е чужд гражданин, няма постоянен адрес в страната и е ползвал подправен документ за управление на МПС – обстоятелства, които дават основание на съда да приеме, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие и да извърши престъпление.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив в 3 - дневен срок, като в случай на постъпила жалба и/или протест, делото е насрочено за 24.02.2022 г. от 10 ч.