Протокол за сътрудничество между побратимени градове подписаха кметът на Хасково Станислав Дечев и на Люлебургас Мурат Геренли. Домакин на церемонията бе турската община, където присъстваха генералният консул на Република България в Одрин Борислав Димитров, заместник-кметът на Хасково Танер Емин, общинският съветник от ПК „Евроинтеграция, участие по оперативни програми и международни връзки“ в Общински съвет-Хасково Сунай Алиев, директорът на „Европейски и национални програми и проекти и екология“ Ваня Христова и представители на местната власт в Люлебургас.


„Вече имаме идеи как да работим заедно по проекти в областта на културата, туризма, спорта, младежките дейности и образованието. Готови сме да надградим тези намерения с още инициативи, които ще ни подскажат хората и бизнеса от Люлебургас и Хасково“, коментира хасковският кмет.


В Протокола за сътрудничество е записано, че побратимените градове ще си сътрудничат и насърчават осъществяването на съвместни инициативи, проекти и дейности в областите култура и изкуство, младежки дейности и образование, климатични промени, околна среда, местно икономическо развитие, туризъм, социални услуги, енергийна ефективност и други. Хасково и Люлебургас ще си сътрудничат в процесите на съвместно разработване на проекти и дейности чрез местни публични институции и неправителствени организации, образователни институции, бизнес камари и др., уточняват от общината.