Приемането на България в Шенген е политически въпрос. Като директор на „Фронтекс“ мога да гарантирам пълна подкрепа в процеса на присъединяване и в охраната на границата и външна на ЕС и точно затова съм днес тук да видя на място как българските власти се справят. Това заяви изпълнителният директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана „Фронтекс“ Ханс Лейтенс, който заедно с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и директора на „Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов посети граничния пункт „Капитан Андреево“. Лейтенс подчерта, че това е първото му посещение в България и за пръв път е на българо-турската граница, външна на ЕС.


Той потвърди, че по искане на България е договорено трикратно увеличение на присъствието на служители на „Фронтекс“ по българо-турската граница. Това ще се случи следващия месец и още от 20 март ще има между 500 и 600 служители на „Фронтекс“. Ние пазим не само границите, но и европейските ценности, затова сред тях ще има и специалисти по спазване на основните права, заяви Лейтенс.


Удовлетворен съм да чуя от министъра на вътрешните работи и директора на гранична полиция, че ще бъдат положени всички усилия в тази посока- спазване на основните права. България е много важен партньор за нас, без който не можем да пазим външните граници на ЕС и това е важно не само за България, но за целия ЕС, подчерта директорът на „Фронтекс“.


Вътрешният министър Стоянов посочи, че значително са намалели сигналите за подобни случаи, като за периода, в който управлява министерството са едва 5 и всички служители са получили административни наказания в зависимост от тежестта на нарушенията.


Министър Стоянов коментира още, че е постигнат спад със 70 процента на опитите за нелегално преминаване на българо-турската граница в сравнение със същия период на миналата година.


Стана ясно, че се водят разговори и за осигуряване на допълнително техническо оборудване от „Фронтекс“.