Доклад установи, че дъщерята на диктатор, която се изявява като поп звезда и дипломат, е похарчила 240 млн. долара за имоти от Лондон до Хонконг.

Гулнара Каримова е използвала британски компании, за да си купи жилища и самолет със средства, придобити чрез подкупи и корупция, се казва в проучването "Свобода за Евразия".

Гулнара Каримова. Getty Images

Коя е Ружа Игнатова и защо новината за убийството й предизвика такъв интерес?

В него се допълва, че счетоводни фирми в Лондон и на Британските Вирджински острови са действали за британските дружества, участващи в сделките. Историята поражда нови съмнения относно усилията на Обединеното кралство да се справи с незаконното богатство.

Британските власти отдавна са обвинявани, че не правят достатъчно, за да попречат на престъпници от чужбина да използват собственост в Обединеното кралство за изпиране на пари.

В доклада се казва, че лекотата, с която Каримова се е сдобила с имоти в Обединеното кралство, е "обезпокоителна".

Не се предполага, че лицата, действащи в полза на свързаните с нея компании, са знаели за някаква връзка с нея, нито че източникът на средствата би могъл да бъде подозрителен. Никой, който е предоставял тези услуги в Обединеното кралство, не е бил разследван или глобен.

Справка в МВР: Ружа Игнатова била убита по поръчка на Таки (документи)

Известно време Гулнара Каримова беше спрягана за наследник на баща си Ислам Каримов, който управляваше Узбекистан като президент на централноазиатската държава от 1989 г. до смъртта си през 2016 г. Тя се появяваше в поп клипове под сценичното име "Гугуша", ръководеше компания за бижута и беше посланик в Испания.

Гулнара Каримова. Getty Images

Но през 2014 г. тя изчезва от общественото полезрение. По-късно стана ясно, че е била задържана по обвинения в корупция, докато баща ѝ все още е бил на власт, и през декември 2017 г. е била осъдена. През 2019 г. е изпратена в затвора заради нарушаване на условията на домашния ѝ арест.

Прокурорите я обвиниха, че е била част от престъпна група, която е контролирала активи на стойност над 1 млрд. долара в 12 държави, включително Обединеното кралство, Русия и Обединените арабски емирства. "Делото на Каримова е едно от най-големите дела за подкупи и корупция на всички времена", казва Том Мейн, един от изследователите на доклада "Свобода за Евразия" и научен сътрудник в Оксфордския университет.

Как шефката на „Топлофикация-Перник“ даде 6.5 милиона заем на тъста на Ковачки за вила във Франция (документи и снимки)

Каримова и нейните сътрудници обаче вече са продали част от имотите, за които се твърди, че са придобити с корупционни средства.

Фондация "Свобода за Евразия" проучва имотни и поземлени регистри, за да идентифицира поне 14 имота, за които твърди, че са били закупени преди ареста ѝ с предполагаеми съмнителни средства в различни държави, включително Обединеното кралство, Швейцария, Франция, Дубай и Хонконг.

Докладът, който ще бъде публикуван във вторник, 14 март, озаглавен "Кой даде възможност на узбекската принцеса?", се фокусира върху пет имота, закупени в Лондон и околностите му, чиято стойност сега се оценява на 50 млн. паунда - включително три апартамента в Белгрейвия, западно от Бъкингамския дворец, къща в Мейфеър и имение в Съри с частно езеро за лодки на стойност 18 млн. паунда.

Два от апартаментите в Белгравия са продадени през 2013 г., преди Каримова да бъде задържана. През 2017 г. къщата в Мейфеър, имението в Съри и третият апартамент в Белгрейвия са замразени от Службата за тежки измами.

Европрокуратурата разследва измами с парникови газове за милиони евро в България

Гулнара Каримова. Снимка: Getty Images

В доклада на "Свобода за Евразия" се посочват и фирми в Лондон и на Британските Вирджински острови, за които се твърди, че са били използвани от Каримова или нейни сътрудници, за да им позволят да изразходват приходите от престъпления за имотите, както и за частен самолет.

Приятелят на Каримова, Рустам Мадумаров, и други лица, за които сега се твърди, че са нейни сътрудници, са посочени в официални документи като "действителни собственици" - правен термин за лицето, което в крайна сметка контролира - на фирми, базирани в Обединеното кралство, Гибралтар и Британските Вирджински острови. Но в доклада се казва, че те са били само пълномощници на Каримова, която е използвала фирмите, за да изпере стотици милиони долари.

Европейската прокуратура уличи в злоупотреби още един евродепутат

Счетоводните услуги за две британски дружества, свързани с Каримова - Panally Ltd и Odenton Management Ltd - са предоставени от SH Landes LLP, фирма, която преди това се е намирала на New Oxford Street в Лондон.

В края на юли 2010 г. SH Landes се опитва да регистрира или да придобие друго дружество. Целта е била да се закупи частен самолет за около 40 млн. долара, като Мадумаров е посочен като действителен собственик. Всъщност, според доклада, Каримова наистина стои зад покупката.

На въпрос за източника на средствата SH Landes отговаря: "Смятаме, че въпросът за личното му богатство не е релевантен в тази ситуация." Това изглежда е било така, защото парите за закупуването на самолета не са били осигурени от личните му средства на Мадумаров.

По-късно базираната в Лондон фирма заяви, че богатството на Мадумаров идва отчасти от базираната в Узбекистан компания за мобилни телефони Uzdonrobita. Вече бяха повдигнати въпроси за възможните връзки на компанията с Каримова. Още през 2004 г. в статия за Moscow Times се твърди, че Каримова е източила около 20 млн. долара от Uzdunrobita, като е използвала фалшиви фактури. Бивш съветник също обвинява Каримова в "рекет".

Кьовеши праща проверка в софийския офис на европейските делегирани прокурори

Тъй като става въпрос за транзакция на висока стойност, свързана с високорискова юрисдикция - Узбекистан, в доклада се твърди, че SH Landes е трябвало да извърши "засилена комплексна проверка" - задълбочени проверки, за да се увери, че източникът на средствата е законен и не произхожда от престъпна дейност.

SH Landes представи и финансовите отчети за 2012 г. на Panally Ltd. В доклада се посочва, че през септември 2013 г. те са били подписани от близък сътрудник на Каримова: Гаяне Авакян, която тогава е била на 30 години.

Предходната година Би Би Си публикува твърдения, че Авакян е регистриран действителен собственик на Takilant - регистрирана в Гибралтар компания, която е в центъра на "скандал за измами и корупция на високо равнище в Узбекистан".

„Граденото доверие се руши за миг“: Нови обвинения срещу Кайли за измами с бюджета на ЕС

В изявление за Би Би Си Стивън Ландес заяви: "SH Landes LLP никога не е била ангажирана от Гулнара Каримова. SH Landes LLP е действала от името на Рустам Мадумаров.

"SH Landes LLP е извършила надлежна проверка на всички свои клиенти и съответните регулаторни органи са били уведомени и информирани."

Том Мейн от "Свобода за Евразия" заяви, че очевидната лекота, с която Каримова е успяла да купи толкова много имоти в Обединеното кралство, е обезпокоителна.

"На властите им беше нужно време чак до 2017 г., години след като други държави вече бяха замразили банкови сметки и имоти, които й принадлежаха", добави той.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм