Бившият заместник-председател на ЕС Ева Кайли е обект на нови обвинения за измами със средства от бюджета на ЕС.

Европейската прокуратура поиска в четвъртък снемане на имунитета на Кайли и гръцката й колежка Мария Шпираки, които са членове на Европейския парламент. Според прокуратурата става дума за подозрение за "измама в ущърб на бюджета на ЕС".

ЕС обеща мащабни реформи на фона „Катаргейт“

Припомняме, че Кайли бе обвинена, че е била част от организирана престъпна група за корупция в полза на Катар. Разследването бе предприето от белгийското контраразузнаване и е свързано с още един действащ и един бивш евродепутат.

Най-новите разкрития сочат, че в имоти, използвани от заподозрените, са открити над 1,5 милиона евро в брой, както и че според самопризнанията на партньора на Кайли, сътрудник в ЕП, случаят е свързан и с опити на специалните служби на Мароко да окажат влияние с посредничеството на свой представител в Полша.

Ева Кайли ще остане в ареста до следващата седмица

Подкупи от Мароко и Катар

Партньорът на сваления заместник-председател на Европейския парламент Кайли малко по-рано направи самопризнания. Италианецът Франческо Джорджи призна пред разследващите, че е приел черни пари, съобщава римският всекидневник "La Repubblica".

Джорджи призна, че е част от организация, използвана от Мароко и Катар за намеса и влияние върху европейските дела, съобщава италианският вестник. Неговата работа била да управлява парите в брой.

Отстраниха Ева Кайли от поста заместник-председател на ЕП (обзор)

Според вестника Джорджи е посочил също, че подозира Андреа Коцолино и Марк Тарабела, и двамата евродепутати в Европейския парламент, че приемат пари чрез бившия италиански евродепутат Антонио Панцери. Твърди се, че Мароко е замесено в предполагаем подкуп чрез своята външна информационна служба DGED. Документите, с които се консултират двата вестника, показват, че Панцери, Коцолино и Тарабела са били в контакт с DGED и мароканския посланик в Полша.

В отговор на скандала председателят на парламента Мецола обяви, че иска да превърне борбата с корупцията в основен приоритет. През новата година в Европейския парламент ще има цялостен пакет от реформи срещу корупцията.

S&D изгони заместник-председателя на Европейския парламент Ева Кайли

"Аз лично ще ръководя тази работа", каза Мецола. Наред с други неща, трябва да има по-строги правила за организациите и гражданите на трети държави, които искат да се срещат с парламентаристи. Обявена бе и по-добра защита за лицата, подаващи сигнали за нередности.

„Няма да има безнаказаност. Нищо не е заметено под килима. Няма да има бизнес, както обикновено", подчерта Мецола.

„Обвиненията са удар по всичко, по което се работи от много години. Отнема години, за да се изгради доверие и само миг, за да се разруши", каза Мецола.

Топ политикът обаче не изключи, че подобни скандали могат да възникнат и в бъдеще. "Но ще се погрижа да се направи всичко, за да се гарантира, че парламентът няма да се продава", каза тя.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм