За съвместна изложба в Измир, Турция, заминават след броени дни известният скулптор от Димитровград Гроздан Грозев и младата художничка Калина Дечкова-Тонева.


Поканата за съвместната им изложба – скулптура и живопис, е от галерия Etik Sanat Evi в Измир, Турция, като след официалното откриване експозицията ще остане там в продължение на две седмици. Калина Дечкова се представя с 18 живописни картини – пейзажи, портрети и натюрморти, а Гроздан Грозев с 10 пластики. 


Калина Дечкова Тонева е родена на 14.09.1988г. в Хасково, но от дете живее в Димитровград. Средно образование е завършила в паралелката „Изобразително изкуство“ на СУ „Васил Левски“ с преподавател Павлина Боботанова, като е посещавала уроци при Йордан Йорданов в Димитровград и Андрей Каменов в Хасково. 


Завършва „Живопис“ с педагогика на обучението по изобразително изкуство при доц. Румен Жеков и „Графика“ при доц. Владимир Генадиев в Академията за музикално танцово и изобразително изкуство. По-късно придобива степен „Магистър“ по „Специална педагогика“ и по „Образователен мениджмънт“ в ПУ „Паисий Хилендарски“.

Ръководила е школи по изобразително изкуство за деца и деца със специални образователни потребности в Димитровград. 


Участвала е в колективни изложби в Димитровград, Харманли, Кюстендил, Велинград, Ихтиман и Пловдив. 


Калина Дечкова е и сред финалистите в онлайн конкурс, който галерия Golden Duck, Будапеща, Унгария, ежегодно организира на различни теми, като се представят автори от цял свят с произведения на изкуството от различни категории- фотография, скулптура, живопис, графика и др. През м. Февруари тази година е обявявен конкурсът на тема „Природа“, в който Калина участва. Най-добрите творби, селектирани от жури, получават възможност да участват в изложба в Галерията Golden Duck, Будапеща. Картината на Калина „Изгрев“ е сред избраните, които ще бъдат показани в галерията от 1 до 25 май.