Дървените греди са част от конструкции за пейките, които да бъдат разположени по ул. “Цар Шишман“ по проект „Изграждане, възстановяване и обновява на публични пространства от централна градска част – Зона 2“.

Изпълнителят на Зона 2 е „Парсек груп“. Компанията е разположила на мястото на ул. “Шишман“, на което трябва да бъдат пейките, дървените елементи за техния монтаж. По проекта се предвижда поставяне на градско обзавеждане (пейки) близо до двете училища – 133. СУ „Ал. Пушкин“ и 7. СУ „Св. Седмочисленици“.

Столичната община изиска от строителя да премести елементите от пешеходното пространство. Дирекция “Контрол на общественото строителство” към Столичната община е започнала проверка и при установяване на нарушения в организацията на работа на изпълнителя ще бъде наложена глоба.

Цялостното изпълнението на проекта има значително забавяне на строителните дейности спрямо сроковете по договор. Максималната глоба за забавяне е 30% от договора, или около 1.6 млн. лв.

През октомври, още преди встъпването си в длъжност, Васил Терзиев подаде сигнал до Европейската прокуратура за установени нередности в голяма част от ремонтите в София, описани в доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

Сигналът включва установени нередности, включително по възлагането на ремонтите в Зона 2 и Зона 4. Зона 2 включва и частите от ул. "Цар Шишман" и ул. "6-ти септември”, които се ремонтират от „Парсек груп”, за сумата от 5 348 158 лв. без ДДС.

Миналата седмица Управляващият орган на програмата наложи санкция в размер на 217 346 лв., по този договор, сключен през 2022 г.

Припомняме, че дървените греди, които украсяваха тротоара на улица „Цар Иван Шишман“ в София бяха премахнати.

В социалните мрежи заваляха коментари за арт-инсталацията. Писателката Милена Фучеджиева е сред тези, които не одобряват новата украса:

„Тази декорация има две основни цели - да намали пешеходната зона и да спъва пешеходците.“

Припомняме също, че по тъмно на 8 декември вечерта Столична община премахна друга подобна "продукция" - комплекса от арки от пространството пред храм-паметника "Св. Александър Невски". За тази инсталация хората също реагираха с въпроси “защо“, “кой“ и т.н.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм