„Нима българските закони не са еднакви за всички – политици и български граждани? Българската прокуратура ще спази закона, а за политиците – не зная”. Това бе първият коментар на главния прокурор Иван Гешев по казуса с Корнелия Нинова. Лидерът на БСП получи призовка за разпит заради вътрешнопартийни проблеми. 

Относно катастрофата на Околовръстното в София и обвиненията от вътрешния министър, че прокуратурата не си върши работата, Гешев поясни кой би трябвало да е отговорен за задържането на замесени в инцидента полицаи.

Гешев изпрати призовка на Нинова, вика я на разпит (видео)

Той обясни, че задържането за 24 часа от служител на МВР по закона за МВР, е само и единствено в правомощията на МВР и прокурорът няма такива правомощия, т.е. не може да забрани такова нещо или да разреши, и изобщо няма участие в  тази процедура. „Явно някой е подвел министъра на вътрешните работи и му е предоставил невярна информация".

Във връзка с разследването на катастрофата в Шумен, където млада жена загуби живота си, а 18-годишният шофьор даде първоначално положителна проба за наркотици и е под домашен арест, Гешев заяви, че разследването може да бъде поето от прокуратурата.

Съдът в Шумен пусна дрогирания шофьор, убил младо момиче

Дали е издържало обвинението или не, никога не съм си позволил да коментирам съдебните решения, въпреки интерпретациите в някои сайтове. Колегите работят с доказателства, които са събирани от МВР. Не обвинявам никой и не оправдавам никой, защото не съм запознат с делото, а за това, че на паркинг на МВР изгаря веществено доказателство има също досъдебно производство. Но фактът, че при направен полеви тест показва наличие на наркотици, а после кръвната проба показва, че няма наркотици, предвид двете съвпадения, е притеснителен“, каза Гешев.

Главният прокурор в Плевен: Държавата и институциите й са абдикирали от задълженията си

На въпрос на Дарик радио относно възможностите за повишаване на активността и включване на гражданското общество в процеса на регистриране на нарушения или инциденти на пътя, главният прокурор каза: „За съжаление, това е работа на държавата и на държавните институции, а ако за радост все пак някой се интересува от тази тема, това са неправителствените организации. Предвид това, че държавата почти не функционира, Прокуратурата ще подкрепи гражданското общество и НПО с експертиза и с каквото можем в рамките на своите правомощия по тези проблеми.“

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм