ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет обвини кмета на София Васил Терзиев в чистка, заместник-кметът по финанси в Столичната община Иван Василев обяви обаче различни данни.

Според Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС след местните избори в общината и районните администрации са освободени 325 служители, което е струвало на софиянци 1,4 милиона лева за обезщетения.

Василев определи това като опит за манипулация, настройване на служителите и подвеждане на обществото.

"За милион и половина, което представлява 700 заплати по 2000 лева – за прищявката да трудоустроят кадрите на "Промяната" в София. Столична община се превърна в бюро по труда. Ръководният екип са едва 1% от всички, останалите са редови чиновници и експерти. В кампанията на Васил Терзиев бе направена лъжа, че няма да има чистка", каза Георгиев.

Според Георги Георгиев кметът на София е освободил около 110 души, което е струвало на общината 710 000 лева.

По думите му това означава, че 10% от служителите в общината са освободени, както и над 10% в районните администрации.

"Рекордьор е районният кмет на "Илинден", който е успял да освободи 20 души", каза още Георгиев.

Последва реакция от кмета Терзиев, който даде думата на зам.-кмета по финанси Иван Василев. Той обясни, че сметките в Столичната община са други. Имало 1442 позиции. 128 служители са напуснали или това са 8.9%, много от тях заради нова работа или пенсиониране. Едва 20 са освободени по инициатива на работодателя срещу уговорено обезщетение или 1.4% от всички заети в СО, каза Василев.

От тези 128 напуснали служители, 37 са заради постъпване на работа на служителя, който е избран или е спечелил конкурса за позицията, 8 са постъпили на държавна служба в друга администрация, 16 са пенсионирани, 41 са освободени по взаимно съгласие, 20 – по инициатива на работодателя срещу уговорено обезщетение. Изплатените обезщетения са над 727 000 лв. Изплащането на обезщетения е заслужено от всеки един от тези служители", заяви Иван Василев.

Mеждувременно Столичният общински съвет одобри разсрочването на задълженията на ФК „Левски” към общината. Съветниците взеха решението с 48 гласа „За“, 0 „Против“ и 3 „Въздържал се“ и без разисквания.

Дълговете на клуба са в размер на над 2 млн. лева и са свързани с данък върху недвижимите имоти и такса смет. Те са натрупани от началото на 2016 година до края на 2020 година.

Столичният общински съвет прие и предложението за въвеждане на нова трамвайна линия с номер 15.

Тя ще пътува от трамвайното ухо "Бъкстон" до метростанция "Витоша" и ще започне да се движи от 7 май.

Подробности чуйте от прикачения звуков файл.