Ръководството и представители на БСП разговорят с парламентарно представените политически формации за бюджет 2023 г., както и по въпросите, свързани с икономическата и социалната политики. На срещата присъстват представители на ГЕРБ, ДПС и "Продължаваме промяната", предаде БГНЕС.

По-рано пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви: "Поискахме тази среща, защото за нас най-важната тема е инфлация, цени, доходи, настъпващият отоплителен сезон и необходимостта от мерки да подкрепим домакинствата и икономиката в следващите трудни месеци."

Нинова: Депутатите решават какъв да е държавният бюджет, а не правителството

Тя подчерта, че предстоят сложни разговори за съставяне на правителство, но едновременно с това трябва за бъде приет бюджетът за 2023 г. "Имаме вече лош опит от подобни ситуации в предишни парламенти, когато служебният кабинет внесе бюджет парламентарната зала го прекрои напълно", заяви Нинова и припомни, че тогава парламентарните групи се надпреварваха да внасят свои предложения.

"Желанието ни на тази среща е да постигнем минимум съгласие по най-важните и неотложни мерки, с които да дадем на хората и на икономиката предвидимост и спокойствие", категорична бе тя и допълни, че това означава дали ще има таван на газ, ток, парно и вода, две тарифи за плащане, една за по-бедни хора, друга за хора с по-високи доходи, дали ще бъде въведено понятието за енергийна бедност.

Представители на ПП ще отидат на среща с БСП

"Ние сме се подготвили с изпълнението на бюджета към този момент", каза лидерът на левицата и уточни, че от БСП оценяват ситуация като добра и развиваща се.

"Надяваме се на аргументиран и спокоен разговор", сподели Нинова.

А на въпроса как ще коментира липсата на "Демократична България", както и на "Възраждане" на срещата, тя отговори, че това е тяхно решение, което може би показва, че тези теми за тях не са важни.

Йотова: Партиите оставиха впечатление, че не желаят да правят правителство

"Това, което сме обещали на хората, ще го направим ли, или е било само предизборна залъгалка", каза още Корнелия Нинова по отношение на предизборната програми на политическите формации.

Стефан Янев заяви че "Български възход" няма да присъства на срещата на БСП, защото от точно подобен тип среща излиза в момента.

"ПГ на "Български възход" приключи среща с работодателските организации, дискутирахме широк кръг въпроси както във връзка с енергийните и нови регламенти на Европейския съюз, така и предстоящата дейност по приемането на бюджет за 2023 г.", заяви той.

Венко Сабрутев пред Дарик: Това, което чухме от Даниел Митов, е низ от лъжи

Венко Сабрутев от ПП подчерта, че най-вероятно престои да чуят какви ще са политиките, които другите партии ще водят. Той добави, че ПП ще бъде конструктивна опозиция, а не деструктивна като ГЕРБ. Сабрутев уточни, че инфлацията е световна, а не на ПП. "Имаме газова криза, защото предишните управляващи осигуриха монопол на "Газпром", каза още той.

Припомняме, че в събота в предаването "Седмицата" на Дарик радио Венко Сабрутев коментира, че в парламента ПП ще работи за мерки, които имат за цел да решат ключови проблеми за хората и бизнеса.

Даниел Митов пред Дарик: Кабинет в момента не може да се състави без ГЕРБ

"Да увеличим минималната работна заплата – да стане 50% от средната работна заплата за страната, увеличение на пенсиите с 20%, подпомагане на уязвимите групи, засегнати от инфлацията. Това може да се случи със законодателни инициативи с парламент", заяви Венко Сабрутев пред Константин Вълков.

Освен това, той обвини Даниел Митов от ГЕРБ, който беше гост в предаването "Седмицата" непосредствено преди него, в лъжа. Сабрутев пожела да изброи "Топ 3 лъжи, които той (Даниел Митов) произнесе без да му мигне окото в национален ефир":

Борисов: Нуждаем се не само от правителство, а и от парламент

  1. "Първо - той говореше за тежки дефицити в държавния бюджет, оставени от Асен Василев. Ние издадохме държавата с милиард и половина преизпълнение на приходите и към този момент държавата има преизпълненние от над милиард. Ние не теглихме дългове, ние намалявахме дълговете", заяви Венко Сабрутев.
     
  2. "Втората лъжа е, че Делян Добрев говори истината и вади фактури. Това, което видяхме от Делян Добрев, е обвинения, че продължаваме да купуваме руски газ през посредници на цена 30% над тази на "Газпром" от две фирми - "Винтерсхал" и "Газпром Шварц АГ". Фактите казват друго, посочи той, след което посочи какви са те. 
     
  3. "Третата лъжа е, че ГЕРБ са започнали съдебната реформа. Това може би не е лъжа – те създадоха специализираните съд и прокуратура. Бухалката на ГЕРБ за кражба на фирми, за рекет на фирми, рекет на физически лица. Това, което ние направихме, е да "изчегъртаме" тяхната псевдо съдебна реформа", заяви още Сабрутев.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм