От ГЕРБ-СДС няма да подкрепят смяна на датата на националния празник от 3 март. Това заяви пред журналисти Бойко Борисов. Така от ГЕРБ окончателно отхвърлят идеята на „Продължаваме промяната – Демократична България“ 24 май да бъде вписан като официален празник в Конституцията.

Според ДПС при това положение изглежда, че националния празник няма да бъде сменен.

Преди около два месеца ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС внесоха общ проект за промени в Конституцията в него присъства предложението за смяната на националния празник.

Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че няма да подкрепи вписването на 24-ти май.

Атанас Атанасов от ПП-ДБ изрази надежда дебатът за промените в Конституцията да влязат в пленарната зала до края на следващата седмица, като тогава ще заявят и позиции.

Делян Пеевски обяви, че без гласовете на ГЕРБ-СДС тази промяна не може да се осъществи, така че по-скоро идеята няма да се случи.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи , че имат информация, че от ГЕРБ ще се откажат и от други промени в Конституцията, освен от смяната на националния празник. Нинова отправи въпрос дали от партията на Борисов ще се откажат и от предложението за двойно гражданство за заемане на висши държавни и политически длъжности, както и това, че съдебната реформа няма да остане във вида, в който се е подписал Бойко Борисов.

От БСП отправиха и призив към президента. Корнелия Нинова заяви, че е дошло времето Румен Радев да представи свой проект за промени в Конституцията. Тя уточни, че няма да подкрепят предложенията на управляващото мнозинство. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм