Изборният процес в България е достатъчно защитен. Разполагаме с опитни специалисти по киберсигурност, които не биха допуснали някой с помощта на изкуствен интелект да хакне компютрите на ЦИК и да промени изборните резултати. Това коментира програмистът и издател на сайта “Дигитални истории” Георги Караманев в предаването “Кой говори” по Дарик относно намесата на изкуствен интелект в изборния процес. 

Той обясни, че изкуственият интелект вече прави неразличими модели на изображения, аудио и текст. По думите му засега видеото е предизвикателство за технологията и не е напълно неразличимо. 

“Социалните мрежи са най-голямата арена за намеса на изкуствения интелект, който по някакъв начин да повлияе на изборите. Най-очевидната форма е да се създаде фалшификат, който по някакъв начин да дискредитира някой кандидат", смята Краманев.

Той разказа, че това вече се е случвало през последната година. По думмите му пакистанска опозиционерка е била показана на фалшиви изображения, на които е по бельо. 

“Да кажем, че се появи нещо, което не е вярно то може да стигне до хиляди хора в рамките на часове. Дори после да се появи опровержение, алгоритмите ще толерират нещо, което е по-хитово”, отбеляза той.  

Целия разговор чуйте в прикачения звуков файл