"Младите хора у нас не се интересуват от политика, защото политиците не се интересуват от тях". Това мнение изрази в предаването “Кой говори” по Дарик писателят Георги Бърдаров.

Той обясни, че това е автентично мнение на един от студентите му, който е отговорил по този начин на въпроса защо у нас младите нямат интерес от случващото се на политическата сцена.

Заедно с Бърдаров в студиото гостуваха още главният редактор на “Булевард България” Сибина Григорова и психологът Детелина Стаменова, които коментираха изследването “Млада България” на медията, което се провежда за втори път заедно с агенция “Насока”.

“Политиката преди всичко е идеи. Младите хора са много по-малко от пенсионерите в България, когато технократите погледнат откъде могат да дойдат повече хора, младите хора остават на заден план”, обясни Сибина Григорова.

Така, оказва се, посланията на силните политически играчи у нас не стигат до младите. Не така стои въпросът обаче с влязлата изненадващо в парламента партия “Величие”.

“Сега тази нова партия, тя поне работи в каналите на младите - в социалните мрежи. 16% са отишли до урните и не са подкрепили никого. Младежкият вот не можем да кажем, че е разпределен някъде. Когато ние ги питаме за ценности, кои са важните неща, в изследването наричаха чест и достойнство, може тези националистическите партии да изглеждат смешно, и дори да са инженерно повлияни, но те им се харесват. Ние нямаме модерен патриотизъм”, заяви Григорова.

Според Детелина Стаменова през последните години, това което все повече изкрастилизира е, че политическите партии все по-рядко имат идеи.

Снимка: Детелина Стаменова

“Младите преди подкрепяха идеи за развитие, а тези партии в момента от статуквото са против някой , но не казват за какво са”, смята психологът.

Според нея резултатът на “Величие” се дължи до известна степен и на “експериментаторството на българите да дадат шанс на малкия герой”, който обаче не винаги има способността да се справи.

“Изследването на “Млада България” показва, че хората на възраст между 16 и 24 г, по-голямата част от тях харесват и предпочитат България”, заяви Стаменова.

Бърдаров допълни, че обичта към Родината е търсена ниша у нас.

“Допреди 10-15 г младите бяха на мнение, че обичат България, но не виждат шанс за развитие, с годините това се промени 70% вече виждат бъдещето си в България”, заяви той. И допълни: “За нашите поколения Западът беше лелеяна мечта, младите хора сега живеят със съзнанието, че са част от Запада.  Пропускаме фактът, че колкото повече се глобализира светът, толкова повече ще имат нужда от корени, логично е те да бъдат в България и мястото, където сме родени. Има нужда от модерен патриотизъм”, заяви той.

И допълни, че “Величие” много се подценява, а зад нея има обмислена идея.

Чуйте целия разговор в прикачения звуков файл.