Светът се променя буквално и абстрактно. Това е благодарение на информационния напредък, който позволява да се обработват огромни пази данни и да се правят динамични модели и карти. С това въведение в съвременната география започна участието си в Посока култура Георги Бърдаров.

Екология на оцеляването: Да вкараш чрез периферното зрение и съзнание екологията като начин на мислене

Според Бърдаров в момента държим света в ръцете си. Падат физическите граници - тези в пространството, но границите на предразсъдъците в съзнанието на хората са си същите. Човекът е един и същ и се води от едни и същи инстинкти, страсти, желания и страхове, продължи той. Манипулацията си тече по един и същи начин и затова не се променяме в същността си, допълни той.

Променят се технологиите и мащабите. До края на века ще имаме 10 милиарда души. Нещата, които имаме днес на 90% не са ги имали поколенията преди нас, но воините са същите, отбеляза гостът. Единственото същество в природата, което убива в за удоволствие, е човекът и това не се е променило в цялото развитие на човечеството, обясни той.

Светослав Драганов: Да правиш документалистика и игрални филми е различна форма на удоволствие

Според гостът човешката памет е безкрайно къса и затова повтаря и преповтаря всички грешки, които е допускало в миналото. В Европа сме свикнали да приемаме мира, свободата и равенството за даденост, а не за изключение от правилото, каквито са те, обясни Бърдаров. Войната в Украйна наложи да бъде осъзнато, че това е дар, който може да бъде изгубен, допълни той.

География на личността и екология на оцеляването в “Посока Култура” тази неделя

На въпрос дали увеличаването на човешката популация е причина за това “убиване за удоволствие” гостът отвърна, че колкото и удобно да звучи, това не е така. За цялата човешка история сме имали изцяло мирни не повече от 300 години. Това, че се увеличаваме не е причината да се избиваме. Това, че сме хора е причината, заяви той. 

За първи път в човешката история ние имаме толкова широк достъп до информация и образование. Във всички други исторически периоди 99% от населението е било неграмотно. Днес имаме висока грамотност, но едни и същи инстинкти задвижват хората, обясни Бърдаров в отговор на въпрос защо продължаваме да сме същите, въпреки че културата и знанието ни заобикалят. Затова моделите възможностите за манипулация на човешкото съзнание не са се променили, просто средствата са други, обясни гостът.

Рецепта за преодоляване на омразата няма, но за да може да продължаваме напред, първо трябва да се научим да прощаваме на самите себе си, обясни гостът. Всеки един от нас носи лошото и доброто и ако ние не се приемаме, то няма как да простим и на другите, а омразата се преодолява, когато се помириш с останалите, допълни той.

Според него няма рецепта за мира, тъй като едновременно трябва да помним историята, за да не я повтаряме, но и да простим и да забравим, за да не бъдем манипулирани.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм