Твърде горещите партийни страсти не позволиха на кабинета да се реализира, коментира професор Николай Габровски. От думите на неполучилия подкрепа кандидат за премиер стана ясно, че той няма намерение да бъде издиган за министър-председател при евентуален трети мандат.

При връчването на втория мандат на Продължаваме промяната вариантът за съставяне на кабинет е правителство на малцинството, обясни съпредседателят на партията Асен Василев.

ПП и ДБ ще предложат правителство с втория мандат, поканиха всички партии на разговори

Професор Николай Габровски смята, че с днешното решение на Народното събрание българската политика е изгубила шанса си да търгне по нов път.

За да бъде възможно съставяне на правителство с някой от следващите мандати е нужна конструкцията, която да поддържа евентуален кабинет, посочи лидерът на Български възход Стефан Янев, давайки пример с коалиоционно споразумение. Той обясни решението партията му да подкрепи Габровски, но не и кабиента му.

“Дяволът е в детайлите”. Каква е връзката между ветото на Радев за Изборния кодекс и третия мандат

Възможността да състави кабинет с втория мандат ще получи втората политическа сила Продължаваме промяната. Съпредседателят на партията Асен Василев обясни, че до ден-два ще бъдат финализирани разговорите с Демократична България.

Христо Иванов от Демократична България призна, че успешното реализиране на кабинет с втория мандат е почти невъзможно.

От Възраждане са категорични, че няма да разговарят с Продължаваме промяната в търсене на варианти за кабинет с втория мандат, посочи Костадин Костадинов.

АФП: Безизходицата се задълбочава, България се доближава до пети избори

БСП не е обсъждала все още никакви условия за подкрепа към втория мандат за съставяне на правителство, който се полага на Продължаваме промяната. Корнелия Нинова обясни, че това ще се случи, когато левицата види какво ще предприеме формацията на Кирил Петков и Асен Василев.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм