Украйна беше фокусът на разговорите на лидерите на страните от Г-7 през първия ден от срещата на върха в Италия. Киев може да продължи да разчита на пълна подкрепа от Седемте, като най-категорична позиция демонстрира американският президент Джо Байдън. Той и президентът на Украйна Володимир Зеленски подписаха 10-годишно двустранно споразумение за сигурност, насочено към укрепване на отбраната на Украйна срещу Русия. Отделно, лидерите взеха решение за финансова инжекция от 50 млрд. долара, която ще дойде от лихвите по замразените руски активи.

Според текста на споразумението между Киев и Вашингтон, подписано в кулоарите на срещата на върха на Г-7, то трябва да бъде стъпка към членство на Украйна в НАТО. "Страните признават, че това споразумение подпомага изграждането на мост към членство на Украйна в алианса на НАТО", се казва в текста.

"САЩ имат намерение да предоставят дългосрочна материална, обучителна и консултантска, поддържаща, разузнавателна, охранителна, отбранително-промишлена, институционална и друга подкрепа за развитието на украинските сили за сигурност и отбрана, способни да защитават суверенна, независима и демократична Украйна и да възпират бъдеща агресия", добавя се в документа.

Акцент през втория ден от форума в Италия ще бъде влиянието на Китай, както и ефектите от AI. Реч по темата ще изнесе папа Франциск.