Сам Банкман-Фрид e съден за пари, за които се твърди, че e получил неправомерно от криптофирмата преди нейния фалит. В подадено заявление мениджърите на фалиралата фирма обвиняват двойката, че е държала милиони "измамно прехвърлени" долари и че си е затваряла очите за неправомерни действия в компанията, съобщават от Би Би Си.

Искът е подаден от името на лицата, на които се дължат пари след фалита на фирмата.

Американските прокурори обвиниха бившия милиардер, наричан някога Краля на криптовалутите, че е прехвърлил незаконно милиони от борсата, за да покрие загубите на търговската си фирма, да направи политически дарения и да купи имот.

Той отрича обвиненията и е в затвора в очакване на съдебен процес следващия месец.

FTX някога беше една от най-големите фирми за търговия с криптовалути в света, като през 2021 г. притежаваше активи на стойност около 15 млрд. долара. Миналата година подаде молба за обявяване в несъстоятелност, след като внезапният порив на клиентите да изтеглят средства разкри огромна дупка във финансите на компанията, за която се съобщава, че е на стойност до 8 млрд. долара.

Мениджърите на фалиралата фирма твърдят, че тя е била използвана от Банкман-Фрид и други "вътрешни лица" като "касичка", а родителите му "са съучастници в измамата".

В жалбата се твърди, че баща му, Алън Джоузеф Банкман, експерт по данъчно право на САЩ, е бил съветник на FTX и е "изиграл ключова роля в утвърждаването на тази култура на неверни твърдения и грубо лошо управление и е помогнал за прикриването на твърдения, които биха разкрили измамата".

"В същото време майката на Банкман-Фрид, Барбара Фрид, е помагала да се насочват политическите дарения към сина ѝ, като го е насърчавала да прикрива източника им", се посочва в исковата молба.

Свалянето на Банкман-Фрид, един от най-известните играчи в сектора, разтърси икономиката и спомогна за засилване на регулаторния контрол.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм