Заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания в страната през последните дни е много динамична. Въпреки че грипът и COVID-19 в повечето случаи протичат с типична клинична картина, за тяхното разграничаване е необходимо да се извърши лабораторно изследване. Това коментира в ефира на Дарик радио микробиологът д-р Розина Мирчева, управител на многопрофилна лаборатория в Русе. 

Сезонният грип и COVID-19 са заразни заболявания, които се предават по респираторен път и са причинени от различни вируси – например риновирусите причиняват настинки, грипните вируси причиняват грип, а COVID-19 се причинява от коронавируса SARS-CoV-2.

Тази година циркулират грип тип А и грип тип Б. Клиничната картина се характеризира с остро начало, бързо повишаване на температурата, отпадналост, главоболие, мускулни болки и различни прояви от страна на горните дихателни пътища – хрема, кашлица и др. Усещането е за тежко боледуване. Други признаци на заболяването могат да включват обща слабост, втрисане, изпотяване, загуба на апетит, хрема и гадене. Оплакванията, свързани със симптомите на сезонния грип, продължават повече от седмица.

При COVID-19 често срещани симптоми на COVID-19 са кашлица и повишена температура. Възможно е да се появят болки в гърлото, главоболие и болки в крайниците, както и обща слабост, а с течение на времето и задух. Възможни са и други признаци на заболяване като гадене, конюнктивит, подуване на лимфните възли и сънливост,  нарушения на обонянието или вкуса. Инфекцията може да протече безсимптомно, но също така може да засегне дихателната и други системи в човешкото тяло.

Вече има установени случаи на наслагване на двете инфекции - грип и  COVID-19. Флурона представлява едновременно възникнала инфекция (коинфекция) с грипен вирус и с коронавируса, а не нов вариант или подвариант на SARS-CoV-2. По данни на Министерството на здравеопазването в България вече са установени три случая на въпросната коинфекция, които са от областите Русе, Пазарджик и София град.

Какво още трябва да знаем за лечението и подсилването на имунната ни система в сезона на респираторните заболявания, чуйте в интервюто с д-р Розина Мирчева.