На европейско ниво трябва да има доста по-добър обмен на информация по отношение на стоките с двойна употреба за да бъде проследен от начало докрай целият им трафик дори и митническите документи да са изрядни. Това заяви на ГКПП „Капитан Андреево“ финансовият министър Асен Василев след посещението на пункта заедно с еврокомисаря по въпросите на финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари Марейд Макгинес.

Василев посочи, че само за последния месец на граничния пункт има над 4 случая на засечени стоки с двойна употреба- предимно електронни компоненти за Иран, а конфискуваните средства са над 26 млн. лв. 


Асен Василев заяви, че работят заедно с ЕК да идентифицират компаниите и каналите и те да бъдат пресечени, което бе и основен фокус на посещението на "Капитан Андреево".


Еврокомисарят Макгинес допълни, че е доволна от това, което е видяла на граничния пункт. Тя допълни, че трябва да се използват всички ресурси, за да се определи откъде минават стоки, които заобикалят санкциите и да се определи къде има такъв риск. 


Асен Василев коментира и позицията на „Лукойл“, че не изключва възможността за продажба на активите си в България, като заяви: Радвам се, че официално са обявили това. Той бе категоричен, че няма риск държавата да остане без горива, както и че в правителството са имали предварителна информация още от края на септември- началото на октомври месец, че е възможно това да се случи. 
Финансовият министър посочи, че това, което правителството ще трябва да направи, е чрез представителя си в компанията да гарантира, че рафинерията ще продължи да оперира по възможност със стратегически инвеститор и че българският интерес ще бъде защитен.


Асен Василев посочи още, че всяка една компания има право и възможност да прецени какво да прави със собствените си активи и бе категоричен, че стриктно спазват законодателството и не може да се говори за дискриминация по отношение на „Лукойл“.