Това е една много динамична държава, която много бързо се променя - икономически към добро, демократично - не толкова. Това каза в ефира на Дарик и предаването “Кой Говори” журналистът Емил Спахийски.

“Впечатленията ми от Грузия са от времето, когато това беше една от най-бандитските държави в света. Имаше колосални вицове как човек може да излезе на улицата и да остане без дрехи - до момента, в който Грузия се превърна в една изключително стабилна икономика и демокрация след “революцията на розите” (бел. ред. „революцията на розите“ е нарицателно за процесите по смяна на властта в Грузия през ноември 2003 г., наложени след широки протести срещу спорните парламентарни избори).

Последните години от доста време има само една сила, която управлява Грузия и това е “Грузинска мечта”. Това, което ми каза един грузинец описва всичко по темата с протестите - по дяволите, предпочитаме Виена пред Краснодар - и това обяснява всичко”, коментира Спахийски.

Емил Спахийски: Грузинското правителство прави много плавен, но стабилен завой към Русия

Емил Спахийски, Дарик радио

Журналистът обърна внимание на геополитическия контекст, в който се развиват протестите в Грузия в момента. 

“След 2008 г., когато НАТО обърна гръб на Украйна и Грузия и не ги покани за членове по време на срещата в Букурещ. Още през следващите шест месеца се промениха така събитията, че започна бързата 6-дневна руско-грузинска война, в която практически Русия окупира над 20% от територията на Грузия - Абхазия и Южна Осетия.

Съвсем скоро след това започна напрежението между Армения и Азербайджан и 66-дневната война, в която Армения загуби анклава Нагорни Карабах. Така или иначе, виждаме Грузия като една “завряна” в ъгъла държава…Без уточнени граници с Армения и Азербайджан. И на базата на това нещо - една държава, която беше много по-близо до ЕС от всичко останало, сега в момента прави един плавен, но много стабилен завой към Русия“.

Като предпоставки за настоящата политическа ситуация Емил Спахийски посочи разочарованието на грузинците към Запада след войната през 2008 г., когато срещу Русия не са наложени никакви санкции, а процесът за присъединяване към ЕС на Грузия не е подпомогнат. 

“В момента държави, в които демокрацията не е на първо място като Северна Македония, Молдова и Украйна, са пред Грузия като процеси и това поражда разочарование в обществото”.

По думите на Спахийски в последните години от 2008 г. насам, одобрението  сред грузинското общество към НАТО спада от 60% на 30%, пораждат се антиевропейски настроения сред по-зрялото население. Младите хора обаче, които протестират в момента, онези над 300 000 души, които излязоха по улиците в Тбилиси без политическа организация, демонстрират категорично и безусловно желание на за присъединяване към ЕС, допълни журналистът. 

Има ли шанс законът за чуждестранните агенти да бъде оттеглен и какъв ще е развоят на общественото напрежение в Грузия? Слушайте целия разговор с Емил Спахийски в прикачения файл.