“На 7 октомври 2023 година от гледна точка на израелците това е най-голямото нападение срещу израелската държава и те го възприемат като втори Холокост”. Това каза в “Кой говори” с Мария Черешева по Дарик Елена Йончева, европейски депутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Според нея битката срещу “Хамас” не трябва да се превръща в акт на отмъщение, защото това няма да реши проблема. Битката няма да е успешна, ако не се унищожат причините за тази идеология, категорична е Йончева.

Решението на проблема в Близкия изток тя вижда със създаването на палестинска държава. 

“Като бях в Израел, много политици казваха, че трябва да се създаде палестинска държава, да се инвестира в икономика и образование. Това е пътят, но на този дебат не му е дошло времето. В момента говорим за военните операции на Израел в Газа, виждаме какво се случва - огромно количество загинали жени и деца”, добави тя.

“Дебатът в Брюксел е за изпращане на хуманитарна помощ. Комисарят по разширяването се готви да има условия за втория транш от хуманитарна помощ - без европейски средства за тези, които поддържат “Хамас” и имат антисемитски виждания. По вътрешна информация 11 комисари от 27 смятат, че не може да се поставят такива допълнителни условия”, поясни още Йончева.

По думите ѝ нараства недоволството от начина, по който Израел води операция в Газа. 

Йончева припомни, че Норвегия, Турция, Русия и Катар, например, не приемат “Хамас” за терористична организация. Изводът ѝ е, че липсва общ подход както в рамките на ЕС, така и извън ЕС.  

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм