След края на военната операция на Израел в Ивицата Газа Палестина трябва да получи пълна независимост, за да се постигне мир в Близкия изток. Това мнение изрази президентът на САЩ Джо Байдън в авторска статия за вестник "Вашингтон пост".

"Палестинският народ заслужава своя собствена държава и бъдеще, свободно от Хамас. Решение с две държави - два народа, живеещи един до друг в условия на равни свободи, възможности и достойнство - ето накъде трябва да води пътят към мира", заяви Байдън.

Американският лидер изрази увереност, че това е "единственият начин" да се осигури стабилен мир за израелците и палестинците.

Байдън заяви, че когато Израел сложи край на групировката Хамас, териториите на Западния бряг и Ивицата Газа трябва да бъдат обединени под управлението на обновена Палестинска автономия. Той също така се застъпи за това всички страни, включително международната общност, да се заемат с решението за две държави.

"Ивицата Газа никога повече не трябва да се използва като платформа за тероризъм", подчерта Байдън.

В същото време американският лидер предупреди Израел да не продължава политиката на окупация на палестинските територии.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм