Над 4000 демонстранти излязоха на митинг в центъра на Берлин, за да протестират срещу нападенията на израелските сили срещу ивицата Газа, предаде ДПА, като се позова на органите на реда.

Те носеха палестински знамена, а някои бяха с куфии ("арафатки"), традиционните карирани палестински черно-бели шалове.

Getty Images

В началото на митинга, който тръгна от централната гара, се чуха възгласи "Свобода за Газа" и "Свобода за Палестина".

Имаше и скандирания "Германия финансира, Израел бомбардира" и "Прекратете геноцида".

Getty Images

Организаторите използваха мегафони, за да обявят: "Искаме да живеем в мир с евреите". Те добавиха, че не подкрепят терористичните организации и убийствата, извършени в Израел.

Берлинската полиция забрани призивите за насилие и изразяването на подкрепа за няколко палестински организации, включително "Хамас".

Предварително заявеният от организаторите маршрут на шествието беше към емблематичния за Берлин площад "Голямата звезда" ("Гросер щерн") в парка "Тиргартен".

Първоначално протестът беше обявен от организаторите като мълчалив, но въпреки това с течение на шествието то ставаше все по-шумно, а на моменти и агресивно.

При преминаването му покрай заведения от американски вериги за кафенета и заведения за бързо хранене се чуха освирквания.

Полицията нееднократно каза на организаторите да приканят участниците да се въздържат от скандиране на забранени възгласи.

Getty Images

За последните 40 дни при израелски въздушни удари и сухопътни операции в ивицата Газа са загинали над 11 500 мирни жители, а ранените са десетки хиляди, според управляваното от "Хамас" здравно министерство в палестинския анклав.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм