“Смятам, че Европа ще бъде по-обединена и по-консолидирана в подкрепата си за Украйна. В това число и по отношение на изпращането на боеприпаси, логистика всичко, което е необходимо на Украйна, за да може Западът да сдържа този конфликт на нейната територия, така че той да не влезе в европейския континент. Истината е, че Европа няма друг избор освен да задържи конфликта на територията на Украйна. В противен случай НАТО ще трябва да влезе във войната.” 

Това заяви в предаването “Без Претенции” по Дарик преподавателят по международна сигурност в СУ “Св. Климент Охридски” доц. Искрен Иванов.

Военният експерт Ивайло Иванов от Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“ коментира още:

“Последните около 30 години Европа значително подцени инвестициите в отбрана, възползва се от така наречения “мирен дивидент”, тоест намаляване на разходите за отбрана след края на Студената война, което обаче беше твърде непропорционално, твърде продължително. В резултат на това стигнахме до ситуацията, в която видяхме, че Европа, въпреки своята индустриална мощ, не може за една година да произведе 1 милион боеприпаса”.

Той допълни, че войната в Украйна не касае само Киев, но и цяла Европа, която трябва да заема своята позиция на международната сцена.

„Трябва да бъде убедена европейската общественост, че освен развитието на военни способности, трябва да сме готови да използваме тези военни способности. Ако само имаме тези военни способности и не демонстрираме политически пред нашите противници и конкуренти, че в случай на нужда като крайна мярка ние не сме готови да ги използваме тогава просто няма смисъл да инвестираме в отбрана, защото всички ще ни разкрият, че блъфираме“, допълни военният експерт.

Искрен Иванов предупреди и за разногласията между 27-те по отношение на външната политика:

„Има политически сили като националистическите движения в Европа, които биха могли да затруднят формирането на единна външна политика и точно там е проблемът, че преди да има обща външна политика и политика на сигурност във федерализирания смисъл на думата Европейския съюз и като цяло процеса по европейски интеграция, има нужда от мащабна реформа. Но въпросът е дали сред европейските държави има воля за тази реформа. Средствата, които трябва да бъдат вложени в отбрана, няма откъде другаде да бъдат взети, освен от европейския социален сектор…

Това означава изчезване на средната европейска класа, формиране на мощна европейска олигархия и рязко разделение между много бедни и много богати. Нещо, което се случи в края на студената война в Съединените американски щати, когато всички ресурси на държавата бяха прегнати, за да бъде победен Съветския съюз.”

По отношение на предстоящите избори в САЩ, Искрен Иванов не се ангажира с категорична победа, но подчерта, че дори победа на Тръмп няма да промени външната политика на страната, а именно – запазване на глобалното лидерство.

“Доналд Тръмп се връща на власт или той желае да се върне на власт с ясната идея да преформатира американската държава и особено институциите в сектор “сигурност”, включителни държавния департамент. Той иска изцяло да прекрои тези институции, начина по който те водят политика и от тази гледна точка САЩ няма да напуснат НАТО, защото и такъв гласа кон беше гласувам в Сената, но мога да бъдат много по-пасивни, което да отвори пролуки и така да повиши напрежението вътре в НАТО, което да бъде експлоатирано от Русия”, допълни по темата Ивайло Иванов.

Гледайте целия разговор в прикачения файл!