Подкрепата за Украйна е една от „червените линии“ на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за сътрудничество с политици от крайната десница след изборите за Европейски парламент на 9 юни. Това обяви германката в телевизионния дебат в пленарната зала  Брюксел. Там петимата водещи кандидати се изправиха един срещу друг по теми като отбраната, външната политика и финансите.

В предишни дебати фон дер Лайен намекна, че може би е готова да работи с парламентарни групи вдясно от нейната дясноцентристка Европейска народна партия. Това доведе до редица критики от хора, които до скоро бяха близки до германката.

Подкрепата за ЕС, за Украйна и за върховенството на закона са условията на фон дер Лайен за бъдещо сътрудничество, заяви тя по време на заключителния дебат между водещите кандидати на политическите групи в Европейския парламент в Брюксел.

Фон дер Лайен заяви, че би работила с политици, които отговарят на „три критерия: първият е проевропейски, вторият е проукраински - тоест антипутински - и третият е наистина за върховенството на закона“.

Това изключва Националното обединение на Марин Льо Пен във Франция, Алтернатива за Германия (AfD), "Възраждане" в България и Конфедерацията на полската корона, поясни фон дер Лайен.

„Всички те може да имат различни имена и различни принципи, но имат едно общо нещо: те са приятели на Путин и искат да унищожат нашата Европа. И ние няма да позволим това да се случи.“

Фон дер Лайен намекна, че може би е готова да работи с италианския министър-председател Джорджия Мелони, която се кандидатира на европейските избори и чиято партия „Братя на Италия“ е свързана с групата на Европейските консерватори и реформисти.