"Децата трябва да са в безопасност навсякъде, включително и онлайн." Такава позиция изрази в предаването "Кой говори?" по Дарик радио Антоанета Василева от Българския център за безопасен интернет.

Онлайн насилието се засилва и децата не могат да го разпознаят и не знаят как да се справят с него. Това заяви Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България, на откриването на Първата национална конференция "Заедно за безопасен интернет за децата в България", която се проведе преди дни.

По данни на Евростат, само 58% от младежите на възраст от 16 до 24 г. в България имат основни или по-добри дигитални умения, което е значително под средната стойност за ЕС от 80%.

Тревожните данни за онлайн насилието и драстичното увеличаване на сигналите за онлайн сексуална експлоатация и злоупотреба с деца, получени от Центъра за безопасен интернет през 2023 г., са част от причините за провеждането на конференцията. 2023 г. е рекордна и за България като за периода януари – септември 2023 г.

Центърът за безопасен интернет е получил и обработил над 32,000 сигнала за незаконно и вредно съдържание, което е със 79 % увеличение спрямо данните за същия период миналата година. Над 90 на сто от случаите са свързани със сексуална експлоатация и злоупотреба с деца.

"Зад всеки случай на насилие стои едно дете, едно семейство, което е пострадало дали от измами в интернет, дали от педофил, който изнудва детето. Напоследък в мрежата след Ковид периода има много фалшиви профили. Един педофил може да има 10 фалшиви профила, включително с различен пол, и с тях да таргитира различни деца", обясни Василева.

От друга страна, отбеляза тя, децата, особено в юнушеството, са много по-склонни да общуват с непознати в мрежата, когато смятат, че това са техни връстници, и това ги поставя в риск.

Тя обясни, че в Центъра получават сигналите по два начина -  през горещата линия и консултативната линия за онлайн безопасност, която е доста предпочитана от родители и учители, които се обаждат, когато имат проблем с дете в мрежата. А чат модулът е най-предпочитан от деца и тийнейджъри.

"В повечето случаи, когато деца ни потърсят, е защото вече са в проблемна ситуация", посочи Антоанета Василева.

Тя изрази съжалението си от факта, че данните показват, че въпреки всички усилия, не достигат до всички деца, които имат потенциален проблем в мрежата.

Като проблем тя очерта, че често децата се притеняват да споделят с родителите си заради потенциалната реакция, която очакват. "Ние родителите не осъзнаваме, че обвинителна реакция прави нещата много по-лоши за децата. Важно е да ги успокоим, че ги подкрепяме и разбираме. Децата търсят решение, когато се обърнат към нас, имат нужда от подкрепа, а не от критика и обвинения", заяви Василева.

"Има родители, които до такава степен се шокират, че казват на детето "как можа да ме посрамиш така". Ние като възрастни следва да можем по-добре да управляваме тези емоции и да не позволяваме те да взимат превес над грижата за детето. Това, което се случва в главата на детето ни в такава ситуация, е много по-страшно от нашия срам", коментира Антоанета Василева.

Можете да се свържете с Българския център за безопасен интернет на телефон 124 123 и чат на живо чрез www.safenet.bg, както и чрез имейл helpline@online.bg

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм