Есето "Българско селфи", в което публицистът и поет Иван Ланджев описва мечтите на българина, стана хит в социалните мрежи в изпълнението на Захари Бахаров. Есето е част от новата книга на Ланджев "За неизбежната случайност". "Американците искат да ме поробят веднъж завинаги, руснаците искат да ме освобождават постоянно. Еврогейовете искат да ми сменят пола и да ми вземат детето, аз искам детето да учи на Запад. Мразя Запада....", така започва текстът.

В “Кой говори” с Александър Детев по Дарик радио авторът Иван Ланджев обясни, че този текст е писан преди две години: “Аз водя колонка и го написах тогава, чете се добре, но нищо подобно нямаше като резултат със сегашното разпространение с четенето на Захари Бахаров”. 

“Разделението по света стана толкова голямо, че вместо да остарее, този текст стана по-актуален. Личи си, че е стар, защото има препратки към пандемията и мерките. Няколко пъти отлагах премиерата на книгата, която имаше необичаен път към читателите. Прекарах половин година в Чикаго, където бях гост-учен и докато бях в чикагския студ, книгата излезе в България, без автора си”, спомня си Ланджев.

“Нещата, за които съм говорил в този текст, сякаш стават все по-наболели”, смята още авторът. 

Според него българите не искаме да си признаем, че някои от проблемите са в нас. Във връзка с изборите, например, той подчерта: “Ние избираме тези хора постоянно, ние им даваме властта и трибуната. Би трябвало да се погледнем в огледалото или в дисплея на телефона си. Затова съм го написал и в първо лице - целият този сблъсък на крещящи, диаметрални провитпположностит сме ние. Това не са хиперболи дори, това са верни неща. Наистина е така. Аз не се отмятам от думите, казани в този текст”. 

И все пак според него хората не трябва да го четат като някаква масова генерализация. 

“Звучи парадоксално, но това, което съм написал, е написано с любов към България. Единственото, което ме обижда, е, че това е антибългарско. Книгата ми е пълна с любов към България. По-експлицитно обяснение в любов към българския език аз не съм писал. Моите билети винаги са били еднопосочни. Аз избирам да се връщам. Очевидно ми харесва да съм тук. Обичам родината си, както обичам семейството си”, подчерта Иван Ланджев. 

Иван Ланджев в предаването на Нойзи „егоист-it's personal“

Според него 24 май е най-безспорният ни празник, но “не знам доколко имаме право да го обявим като национален, защото се празнува и от други държави”. За него подходящият избор за национален празник е Съединението на България - 6 септември. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм